Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanering nalkas för Håstaholmen

Dioxiner och arsenik ska bort från området.

Hudiksvalls kommun tar på sig huvudmannaskapet för saneringen av Håstaholmen. Det beslutade en enig kommunstyrelse på torsdagen, men flera myndigheter ska säga sitt innan projektet kan komma igång. Det praktiska arbetet på plats kan inledas tidigast nästa vår.

Föroreningarna på Håstaholmen har lagrats undan för undan, under en lång industrihistorisk epok på platsen. Från år 1973 till 2003 har någon verksamhet bedrivits där, sågverksamhet och olika former av vidareförädling.

Byggnader, mark och sediment har förorenats av främst dioxiner, men också av arsenik, metaller och oljeföroreningar.

För att man ska kunna få statliga pengar till projektet krävs att en myndighet är den huvudman som tar ansvar för projektet. Frågan har fått till Hudiksvalls kommun, som alltså har accepterat att träda in i den rollen.

Om och när alla delar faller på plats, kommer de stora pengarna från annat håll. Men vissa kringkostnader, som belastar kommunen, kan inte undvikas. Det kan röra sig om, mellan tummen och pekfingret räknat, 200 000 kronor per år under två års arbete, uppskattar chefen för tekniska avdelningen, Jan Kroppegård:

– Vi vet inte exakt, för vi har aldrig förut haft något sådant här projekt. Men kan vi få en hel samlad stadsdel på det viset, och få området sanerat, så är det väl använda pengar.