Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanering kräver minst 13 miljoner

Det kostar minst 13 miljoner kronor att åtgärda byggnadstekniska brister, marksanera och riva vissa byggnader på gamla SJ-området i Bollnäs.

Siffran framgår av den sammanställning som teknikkonsulten Sweco Environment gjort för Bollnäs kommuns räkning.

Kommunen köpte den västra delen av det gamla SJ-området av privata fastighetsbolaget Bollbro för 15 miljoner kronor förra året. Tillträdet skedde den 1 oktober.

Genom köpet fick kommunen tillgång till 12 byggnader vid den förra SJ-verkstaden.

I samband med detaljplanearbetet har Sweco utrett kostnaderna för att göra renoveringar och miljösaneringar.

Men sammanställningen är gjord med flera reservationer.

Det handlar om en så kallad fas 1-undersökning – en teknisk och miljömässig granskning av mer övergripande slag. Inga nya provtagningar eller mätningar är gjorda och Sweco har förlitat sig på den muntliga och skriftliga information man fått.

Men rapporten ger en fingervisning om vilka kostnader som kan uppstå om kommunen följer länsmuseets rekommendationer om lämpliga platser för nybyggnation.

I det perspektivet rivs den tidigare vagnverkstaden, medan flera av de övriga äldre byggnaderna blir kvar.

Men att riva verkstaden beräknas kosta 2,9 miljoner kronor och det ingår i notan för att ställa i ordning området. Totalt kan kostnaderna för förstärkningsarbeten och rivningar bli omkring 11 miljoner kronor. Till det kommer också minst ett par miljoner för att åtgärda föroreningar av mark.

Avsikten är att kommunen ska sälja området via ett försäljnings- och exploateringsavtal. Och Bollnäs Arena AB ses som den hetaste spekulanten.

- Men ingenting är klart och jag vill inte kommentera vem som ska betala vad. Det blir en förhandlingsfråga, säger kommunalrådet Olle Nilsson Sträng (S).

- Under senare tid har vi inte hört något nytt av arenabolaget, men vi räknar med att något händer före sommaren.