Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänder positiva signaler

I Sverige, och större delen av världen, är normen på arbetsmarknaden att jobba heltid och att utföra sitt arbete på en bestämd arbetsplats. Det finns fortfarande 2013 stora företag som inte tillåter arbete från hemmet.

Annons

För många arbetstagare mitt i karriären är dock inte pengar det allra viktigaste. Flera studier, bland annat en doktorsavhandling från 2010 av Paul Fuehrer, har visat att tid värderas lika högt eller högre av en majoritet av de tillfrågade. Anledningarna till att vilja ha mer tid kan vara många: ta hand om barn, gamla föräldrar, studera, byta till en annan karriär så som jag själv gjort, eller något helt annat. För arbetsgivaren innebär detta självklart en upplevd extra belastning. Dels måste det skrivas individuella avtal och dels måste medarbetaren få förtroendet att sköta sitt arbete även med minskad kontroll från chefen.

Efter att själv ha jobbat på ett flexibelt sätt med mycket förtroende från min arbetsgivare i två år så ser jag att det finns stora fördelar, inte bara för arbetstagaren utan även för arbetsgivaren.

En förutsättning är att medarbetarens mål är resultatorienterade istället för närvaroorienterade, vilket inte är svårt att uppnå om det är en uttalad ansats i ett utvecklingssamtal.

Väldigt få medarbetare är dessutom effektiva hundra procent av den tid de tillbringar på jobbet. Studien Arbetstid på Kontoret gjord av Ming Company 2011 pekar på att bara 25 procent av tiden på kontoret används till att producera något av värde. Även om det i verkligheten förhoppningsvis inte är riktigt så illa finns det anledning att tro att en medarbetare som är motiverad av tydliga resultatmål, eget ansvar och en kortare arbetstid blir mer effektiv och kan utföra ett arbete som både arbetsgivare och tagare är nöjd med. Rent krasst sparar arbetsgivare pengar i form av lägre lön och sociala avgifter. Dessutom sänder det ut positiva signaler till omgivningen att arbetsgivaren har en modern syn på arbete och medarbetarskap. Det skapar goodwill för företaget.

För Sverige som helhet kan det öka rörligheten på arbetsmarknaden. Om medelålders tjänstemän mitt i karriären lockas att våga ta steget och gå ned i tid eller lägga om rodret mot en ny karriär kan Sverige bli ett föregångsland internationellt. Flexibelt arbete är en utvecklingstrend som troligen kommer att slå igenom i hela västvärlden där välståndet i stora delar ökat så mycket att tid värderas högre än mer pengar i plånboken, även hos karriärister.

Det är med andra ord hög tid för arbetsgivare att, inte bara acceptera nya flexiblare arbetsformer, utan även att aktivt bejaka dem!

Magnus Jahnsson

författare, Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel