Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandarnesågarna med i filmprojekt

Sandarnes satsning på sågverkskusten får beröm av Sjöhistoriska muséet. Men arbetet har också fått ringar på vattnet. En film som är på gång om sågverksepoken har avsnitt från Sandarne.

Annons

Sandarne Kultur och Historiska förening, KULT, får mycket beröm av Sjöhistoriska muséet för sitt arbete med att dokumentera den lokala sågverkshistorien.

Museichef Hans-Lennart Ohlsson har på plats fått ta del av planerna på att göra något bygdehistoriskt av lämningarna av de fem sågarna: Källskär, Sandvik, Lervik, Långrör och Åsbacka.

Det går redan i dag sågverksvandringar i Sandarne, men KULT:s plan är att knyta ihop sågverken i Sandarne med Söderhamn, via Sågtrampet – den planerade cykelvägen/-stigen. När planerna blivit verklighet ska man kunna kliva på cykeln redan vid Faxeholmen, på den plats där Marma brädgård tidigare låg.

Hans-Lennart Ohlsson föreslår att nuvarande sågvandringarna kompletteras med information om den 70-åriga sågverksepokens betydelse ur ett nationellt och internationellt, ekonomiskt perspektiv.

En film om sågarna är på gång. Tord Segerdahl, Skoghall, var här i somras och filmade.

Mer läsning

Annons