Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandarne skola utan varmvatten och värme

Eleverna på Sandarne skola har fått klara sig utan dusch efter idrotten i flera veckor.

Skolan saknar för närvarande värme och den tillfälliga varmvattenberedaren räcker bara till köket.

Sedan skolan började efter sommarlovet har det varit dåligt med värme och varmvatten på Sandarne skola. Tidigare skedde uppvärmningen med hjälp av oljepannor, men eftersom kommunen har som mål att inte använda sådana plockades dessa bort. I stället skulle skolan få värme från Arizona Chemical.

Den planen gick inte i lås, och skolan stod plötsligt utan värmekälla. Det mest akuta behovet har dock fått en tillfällig lösning med hjälp av en eldriven varmvattenberedare.

- Den räcker till köket, men inte till duscharna, säger Sven-Gunnar Johansson, ansvarig för skolbyggnaden.

Bortsett från att eleverna inte kunnat duscha efter idrotten har vattenförsörjningen inte varit något problem, tycker han.

- Det går inte åt så mycket varmvatten på skolan. Då är det värre med värmen, men den kämpar vår fastighetsskötare med och löser provisoriskt.

Det har satts in en del extra element och ventilationen slås på först när eleverna kommit till skolan, inte på natten som man gör annars.

- Det är lite kallt framför allt på morgnarna, men när verksamheten kommer igång blir det varmare, säger Sven-Gunnar Johansson.

Söderhamn Nära bygger nu en provisorisk fjärrvärmecentral vid oljehamnen i Sandarne som i första hand ska förse skolan och Faxeholmens hus på Lerviksberget med värme. Den kommer att drivas av eldningsolja.

- Vi bygger den för att överleva vintern, säger Tomi Gladh, värmechef på Söderhamn Nära.

Han säger att det sedan ska byggas en permanent anläggning som antagligen ska eldas med pellets.

Den provisoriska anläggningen ska vara klar innan september månad är slut.