Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samtal om gruvnäringen

Är det etiskt rätt att säga nej till gruva? Det var en av frågorna riksdagsledamoten Jonas Eriksson (MP) tog upp till diskussion.

Det var en engagerad och påläst publik som kom till Miljöpartiets samtalskväll om gruvnäring på tisdagen. Partiet bjöd in till diskussion med anledning av den pågående tillståndsprocessen kring vanadinbrytning i Bricka och att ett nybildat bolag nyligen fått klartecken att leta uran i Nianfors.

Riksdagsledamoten Jonas Eriksson är partiets talesperson i mineralpolitiska frågor och förutom samtalskvällen, hann han med att besöka Bromangymnasiet och kommunhuset.

– Det som har gjort intryck hos mig är att det finns ett starkt stöd både hos politiker och lokalbefolkningen för ett kommunalt veto i minerallagen. Det ger mig en trygghet när jag ska lägga fram det förslaget i riksdagen om ett par veckor.

Rubriken på samtalskvällen var: Nej till gruva etiskt rätt?

– Vi vill inte lämna en miljöskuld till kommande generationer eller till andra länder, är det då okej att säga nej till gruvor här i Sverige där vi med lagstiftning kan kontrollera företagen, säger Jonas Eriksson.

Förutom kommunalt veto var det flera deltagare på samtalskvällen som ville diskutera om det går att utvidga sakägarfrågan vid prospektering.

Flera Nianforsbor påtalade att även om de bor utanför det inritade området påverkas de av en eventuell gruva.

– Gruvfrågor engagerar för att man blir berörd personligen av att man kanske inte kan bo kvar i sin hembygd eller att man är engagerad i miljöproblemen, säger Jonas Eriksson.