Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samtal med Ehrenkrona: "När man leker med krafter som de nationalistiska extremisterna så leker man med elden"

På måndagskvällen håller Olof Ehrenkrona, Sveriges generalkonsul i Mariehamn, föreläsning hos Föreningen Norden i Hudiksvall under rubriken "Ålands roll i Östersjöns säkerhetspolitiska miljö och de nya utmaningarna som utvecklingen i Ryssland innebär för Sverige och Finland."

Ledarsidan fick en pratstund med generalkonsuln inför Hudiksvallsbesöket.

Du har varit Sveriges generalkonsul i snart två år på Åland, vad tycker du har förändrats i Östersjöns säkerhetspolitiska miljö sedan du tillträdde?

– Spänningen har ökat något även om de stora förändringarna skedde från 2007 med Putins Münchental och fram till Ukraina och Krim 2014.

Vad var det som hände i München som gör det till en startpunkt?

– Det var då Putin välte bordet över ända. Han höll ett aggressivt tal och anklagade Väst för att ha gått bakom ryggen på Ryssland. Det här var en rejäl markering att Ryssland inte längre såg väst som en bra parter, trots att Väst under hela 90-talet försökt få med Ryssland i de globala institutionerna samt att göra Ryssland till partnerland för Nato. Efter talet kom invasionen av Georgien året därpå.

Vi ser nu en tydlig återgång till metoderna från det Kalla Kriget där gamla mönster återkommer med spioneri, cyberkrigföring och desinformationskampanjer.

Läs mer: Krigsekonomi, patriotism och repression i Rysslands nya säkerhetsdoktrin

Vad har väst för anledning att idka självkritik för hur man agerade mot Ryssland fram till 2007?

– Inte alls, åtminstone inte den utsträckning som Ryssland påstår. Väst har inte varit aggressivt mot Ryssland. Utvidgningen av Nato har skett fullt i enlighet med suveräna staters rätt att göra det. Enligt såväl Helsingforsavtalet från 70-talet som Parisstadgan från 90-talet har varje land rätt att välja sin säkerhetspolitik och sina säkerhetsarrangemang, det är inget anmärkningsvärt.

Det som väst möjligtvis kunde ha hanterat bättre var konsultationerna med Ryssland under Balkankriget och Kosovokrisen. Men det som gjordes skedde ju efter beslut i FN:s säkerhetsråd. Vi ska också komma ihåg att Serbien hotade med folkmord i Kosovo.

Åland har en unik position i Östersjön som demilitariserat, hur märks det på ögruppen?

– Det märks inte så mycket i vardagen. Ålänningarna har alltid diskuterat Östersjöns säkerhet utifrån sin egen position som demilitariserat område och den neutrala position Åland ska ha under krigstid. Det man kan notera är att diskussionerna nu sker mot en mer allvarlig bakgrund än för 20 år sedan.

Läs mer: Frustrationen växer på Åland efter upplevd tondövhet från Helsingfors

Här skapade ju försvarsminister Jussi Niinistö (Sannfinl) en del liv i höstas när han diskuterade försvaret av Åland…

– Ibland ifrågasätts demilitariseringen av Åland i den finländska inrikespolitiska debatten. Det sker då oftast utifrån renodlade försvarspolitiska perspektiv, men det går ju inte att bortse från att Ålands ställning är bunden av internationella konventioner och avtal. Åland ska i en konflikt vara neutraliserat.

Samtidigt är det Finlands uppgift att försvara ön, men det är inte samma sak som att man har rätt att bryta konventionerna. De här missförstånden brukar snabbt rättas till av presidenter och ministrar som har koll på vad som gäller.

En del röster pekar i debatten på att Ålands ställning gör det mer utsatt för vad som populärt kallas för hybridhot och gröna män än Gotland. Hur ser du på det?

– Ålänningarna upplever sin folkrättsliga ställning som ett effektivt skydd. De ser helt riktigt sin ställning som grundad i folkrätten. Men samtidigt måste den ställningen också kunna försvaras, om så krävs ytterst med vapenmakt. Så situationen är inte okomplicerad ur ett militärt perspektiv. Men folkrättsligt finns det ingen gråzon .

Vad ser vi annars rent generellt för gråzoner?

– Cyberkrigföringen är mer komplex. Här utvecklas också folkrätten i en pågående process och man tittar på vad i cyberrymden som skulle kunna jämställas med en krigshandling. Här finns konflikten mellan önskemålet att inte militarisera nätet och att samtidigt kunna skydda den kritiska digitala infrastrukturen.

Det som ryssarna har gjort de senaste åren är just att militarisera informationen och starta vad många betraktar som ett informationskrig. Utvecklingen har gått emot de strävanden vi traditionellt har haft från svensk sida, att se den civila användningen av cyberrymden som en demilitariserad zon.

I en uppmärksammad intervju i Expressen jämförde du dagens politiska situation med 1968, vad menade du?

– Jag kommenterar egentligen inte svensk inrikespolitik. Men ser vi på hela västvärlden, så utmanas den liberala demokratin från olika håll. Det är en situation som liknar 1968, men med den skillnaden är att då var det bara vänstern. Nu ser vi extrema nationalister till höger och antiglobalister till vänster med auktoritära idéer, som går samman. Det är en riktig allvarlig utmaning för demokratin.

Och samtidigt hänger det ihop med Ryssland.

– Ja, vi ser en mycket tydlig inblandning i den amerikanska presidentvalrörelsen med konsekvenser för den amerikanska stabiliteten som jag tror få hade kunnat förutse. Vi ser tydliga försök att destabilisera EU. Från rysk sida har man odlat de här extrema grupperna länge. Nyligen har Putins maktparti slutit samarbetsavtal med Lega Nord i Italien och FPÖ i Österrike. Ryssland har också finansierat Marine Le Pens Nationella Fronten.

Det här är partier som alla har det gemensamt att de vill spränga EU. Det är en attack mot kärnan i det europeiska freds- och demokratiprojektet som vi har byggt sedan andra världskriget.

Det låter dramatiskt!

– Det är klart att det är väldigt dramatiskt när vi nu ser de ryska attackerna. Och samtidigt har vi vissa politiska kretsar i Washington som också har som mål destabilisera EU, vilket gör situationen mycket komplicerad. Lägg till den tragiska och hotande situationen på sydflanken; Syriens inbördeskrig, Libyen som faller sönder och den kraftigt hårdnande situationen i Turkiet. Det här måste vi, som lever kring Östersjön också tackla eftersom vi ligger där vi ligger, och konfliktområdet har flyttat norrut.

Risken för en urladdning i Östersjön är möjligen till och med större idag än vad risken för en urladdning i Centraleuropa var under 80-talet. Vi ska inte vara oroliga för en omedelbar konflikt, men risken finns att de processer vi nu ser får en olycklig och riskfylld utveckling. När man leker med krafter som de nationalistiska extremisterna så leker man med elden.

Läs mer: Tänk om Åland var en ögrupp mellan rikshalvorna

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar