Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samspelt Kallstämma i Järvsö

Att spela instrument i grupp är inte det enklaste. Under helgens Kallstämma i Järvsö, som blev den 34:e i ordningen, kunde den som var sugen på att lära sig mer ta del av gruppen Beata Bermudas kunskaper och tips.

Åtta fiolspelare och en mandolinspelare hade samlats på Stenegård för att lära sig mer om ensemblespel under Kallstämman i Järvsö. Workshopen var en av många aktiviteter under dagen, och gick ut på att gå igenom byggstenar för att lära sig arrangera musik.

– Det här är lite som ett musikaliskt sudoku, sa Linnea Aall Campbell som systematiskt ritade upp ett komp på en liten whiteboardtavla medan deltagarna antecknade flitigt.

Hon är en av medlemmarna i trion Beata Bermuda, som var det stora dragplåstret under stämman och de fick även avsluta konsertprogrammet på lördagen. Totalt hade stämman minst två hundra besökare, varav ungefär hundra spelmän.

– Det blev en jättetrevlig kväll, det var fullt i alla skrymslen och vrår. Alla konserterna var också väldigt uppskattade med en bra blandning, säger Trine Fransson, spelledare i Järvsö spelmanslag.

Under åren har Kallstämmans koncept utvecklats och i dag är programmet betydligt matigare än när stämman startade för 34 år sedan, då det i princip bara var en spelträff.

– Nu är det mer en heltäckande stämma med kurser, dans och spel, säger Trine Fransson.

Stämman är en av få under vintertid i Hälsingland, och brukar locka många spelsugna. I storlek kommer den inte i närhet av exempelvis Delsbostämman, men för att vara så liten är den ändå välbesökt.

– Jag tror den lockar just för att den är mitt i vintern, nu finns det inte så många tillfällen att spela. Kallstämman är stor för att vara så liten, säger Trine Fransson.

Hur är känslan i jämförelse med sommarstämmorna?

– Det blir lite trängre när man jammar, det kan vara flera sällskap i samma rum som spelar olika låtar men det är en tjusning i sig, säger hon.