Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samsons – länets allra bästa

Omtumlande och svårt att smälta, men naturligtvis jätteroligt. Det tycker bröderna bakom Samsons/Vallsta skogsmaskiner som tog Grand Slam på Eldklotet.

De blev Årets företagare i Bollnäs kommun, Hälsinglands entreprenör och Årets företagare i Gävleborg.

Det är dagen efter länets största företagargala, i år inrymd i tennishallen i Söderhamn. Markus Mörk, Tomas Kolmodin och Daniel Eriksson eller Samsons (Sams söner) är tillbaka i sina lokaler i Vallsta. De är mycket stolta och fortfarande lite chockade.

Priserna Årets företagare i Bollnäs och Hälsinglands entreprenör visste de redan om, men att de också skulle utses till länets bästa företagare hade de inte kunnat drömma om. En utmärkelse som ger dem biljett till Blå hallen i Stockholms stadshus i oktober, för att tävla om att bli Årets företagare i Sverige.

– Det är helt overkligt att vi är en av dom, en smärre chock, säger Tomas Kolmodin.

Det pris som ligger familjen varmast om hjärtat är Hälsinglands entreprenör. Det delas ut till företagarprofilen Lasse Svenders minne.

– Det är jätteroligt att få den utmärkelsen, det priset sätter vi stort värde på. Utan att ha känt Lasse Svender personligen så har jag förstått att han kände mycket för det lokala, för Hälsingland och för familjeföretag. Och det är också våra kärnvärden, säger Markus Mörk.

Bröderna är hjärnan (eller snarare hjärnorna) bakom Samsons detaljhandel, ett dotterbolag till Vallsta skogsmaskiner som pappa Sam Eriksson startade. Det har i sin tur rötterna i ett grävmaskinföretag från 1975.

Skogsföretagets bästa tid var under första halvan av 1980-talet. I dag är branschen tuff med små marginaler, speciellt i lågkonjunktur, men svackan tros nu vara över. Företaget har klarat sig bra tack vare flera stora kunder och andra ben att stå på, bland annat markberedning.

Vallsta skogsmaskiner är ett av Sveriges största skogsentreprenadföretag, men lever en ganska anonym tillvaro. Det är Samsons som syns utåt, bland annat genom den lantbrukshandel som drivs i lokalerna.

– På två år har omsättningen fördubblats och vi säljer allt från hundmat och jord till boggie-band, berättar Daniel Eriksson.

Företaget har blivit självförsörjande på mycket. I lokalen finns däckverkstad som används till maskinerna och fordonen, de har utrustning för att slipa sågkedjor, reservdelar i sin butik, egen tillverkning av hydraulslangar och egen maskinhall/verkstad.

Familjen känner stort stöd från ortsbefolkningen och själva brinner de lika mycket tillbaka för Vallsta. När Vallstamacken gick i konkurs 2011, köpte familjen fastigheten, renoverade lokalerna och såg till att det blev nya tankar och pumpar.

Butiksdelen arrenderar de ut och på så sätt blev macken kvar på orten. Något som familjeföretaget har nytta av när de behöver tanka alla fordon.

Pappa Sam Eriksson – grundaren till moderbolaget och till sina söners företagargener – myser av utmärkelserna. De är sköna att ha i bakhuvudet när det blir en tung arbetsdag, tycker han. Och tungt kan det lätt bli, med 23 skogsmaskiner att hålla i skick och 60 anställda under sina vingar.

Apropå personalen säger mamma Margareta Eriksson:

– Det är de anställda som ligger bakom att vi får priset. Det är viktigt att lyfta fram.

– Ja, det här är allas pris. Vi hade helst velat ha alla våra anställda på plats på galan i Söderhamn, tillägger Markus Mörk.

Snart får familjen chans att tacka personalen, när Samsons firar 3-årsjubileum med öppet hus i maj. Då blir det hallontårta modell större – två kvadratmeter stor faktiskt.