Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre resultat bland niorna

Ner fem procentenheter. Det är siffror som svart på vitt visar att allt färre elever går ut nian med godkända betyg i svenska, engelska och matematik.

Annons

Den nya terminen är drygt en månad gammal och vårterminen 2011 är redan glömd av många. Kanske speciellt av de 415 eleverna som slutade nian i Hudiksvalls kommun. Av dessa elever klarade drygt 82 procent målen och godkänt i kärnämnena svenska, engelska och matematik. Andelen som gick ut med godkänt i alla ämnen, var drygt 73 procent.

– Det är ett försämrat resultat i nationell behörighet än förra året. Vi borde ha högre siffror, det tycker jag, säger Elisabeth Bäckström, chef för grundskolan i Hudiksvalls kommun.

Hon berättar att man analyserat och resonerat varför det ser ut som det gör. Vilka metoder används, hur ser undervisningarna ut, är det för låga förväntningar på eleverna, har de för mycket eget arbetet och finns det behöriga lärare som undervisar i respektive ämne, är några av frågorna man ställer sig.

– Vi arbetar mycket målmedvetet mot ökad måluppfyllelse, men vi har inte kommit längre än så här. Det måste bara visa sig snart, säger Elisabeth Bäckström.

Det är kvalitetsenheten på Hudiksvalls kommun som tagit fram statistiken som redovisas i artikeln. De officiella siffrorna för landet från Skolverket kommer först i november månad.