Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samråd om Brickagruvan

Ett första samråd om den planerade vanadingruvan norr om Friggesund har hållits i Gävle. Länsstyrelsen och Hudiksvalls kommun var inbjudna till samrådsmötet, och i kväll hålls ett möte med allmänheten, i Friggesunds hemvärnsgård.

Annons

– Vi informerade om projektet, så här långt. Det är många delar, och det är många utredningar som pågår, konstaterar Lars-Åke Claesson, som företräder projektägaren Svenska Vanadin AB.

Det var miljökonsekvensbeskrivningen som var föremål för samrådsmötet, och det kom upp en del frågor om eventuell miljöpåverkan. Buller och dammbyggen var två av de frågor som avhandlades, mätmetoder och påverkan av fisk i området var andra frågor som togs upp under mötet.

I kväll väntar alltså ett möte för allmänheten, och sedan ska miljökonsekvensbeskrivningen gås igenom innan den överlämnas till länsstyrelsen för granskning och eventuellt godkännande. Miljödomstolen tar därefter över handläggningen. Syn på plats ska företas när det är barmark, alltså tidigast nästa år, och själva behandlingen av ansökan väntas ta några år.

Svenska Vanadin AB räknar med att kunna utvinna 880000 ton vanadin per år under 14 år, i Brickagruvan. Brytningen ska ske i ett dagbrott, till ett djup av 70 meter.

Mer läsning

Annons