Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Sammanträffanden" bäddar för spekulationer kring härbärge

Frågan om Hudiksvalls Natthärbärges, HNH, framtid är återigen högaktuell.

Annons

Desperationen hos de borgerliga majoritetspartiernas representanter i social- och fritidsnämnden lyser igenom. De är nämligen inte säkra på att de har en majoritet för det avslagsyrkande de troligtvis kommer att lägga gällande fortsatt verksamhetsbidrag. De har förlorat i frågan tidigare och riskerar att göra det igen. Av någon anledning så har KD, C och M i nämnden bestämt sig för att HNH:s arbete är totalt värdelöst, missbruksfrämjande och helt förkastligt. Deras ageranden skapar mycket utrymme för spekulationer.

En sådan spekulation är bland annat lokalfrågan då frågetecknen är många, man kan inte utesluta att det kan finnas eventuella politiska förtecken kring uppsägningen av lokalen.

* Hur kan det komma sig att hyresavtalet sagts upp lagom tills det att det nuvarande verksamhetsbidraget är slut, att man är så ivrig att få natthärbärgets verksamhet ut ur huset att man väljer konflikt framför dialog? För nog kan det tyckas märkligt att två olika verksamheter, en som bedrivs dagtid och en som bedrivs nattetid, inte ska klara av att samsas under samma tak.

* Är det en slump att hyresvärden valt att avbryta hyresförhandlingarna några få dagar efter det att ärendet om fortsatt verksamhetsbidrag till HNH återremitterats för att beslutas vid ett extra nämndssammanträde i mitten av juni? Är anledningen att det skulle bli svårt att betala ut verksamhetsstöd till en hemlös verksamhet för hemlösa?

Kommunalråden är tack och lov kloka, de vill liksom oss i oppositionen att HNH, RIA och socialtjänsten ska finna samförståndslösningar (se HT 14/5). De vill att den ideella föreningen Hudiksvalls natthärbärge ska få finnas kvar och arbeta med de mest utsatta i samhället, tillsammans med RIA, socialtjänsten och de övriga sociala stödföreningarna. Enligt vad som antyds när man pratar med några av majoritetspartiernas företrädare utanför social- och fritidsnämnden så delar de flesta partierna kommunalrådens och oppositionens uppfattning. Detta gör framförallt KD, C och Ms agerande i nämnden märkligt. Det tyder dessutom på splittring, inte bara mellan partierna, utan även inom partierna.

Vi i oppositionen vill fortsätta att stärka samarbetet med alla sociala stödföreningar. Vissa av majoritetspartiernas ledamöter i social- och fritidsnämnden tycks dock tro att vi ställer olika föreningar mot varandra vilket är helt fel. Tvärtom, vi anser att alla sociala stödföreningar är mycket värdefulla. Utan RIA:s uppsökande verksamhet, motiverande och förebyggande samtal samt dagaktivering av sina klienter skulle deras målgrupp riskera att fara ännu mer illa. RIA gör stor skillnad för dessa människor och ska fortsätta att göra skillnad även i framtiden. Precis som HNH gör stor skillnad för de personer som inte har en varm säng att sova i men som av olika anledningar inte vill ha socialtjänstens hjälp. Vi vill också att stödföreningarnas personal ska få hjälp och stöd för att bättre kunna motivera sina klienter att söka den hjälp samhället kan erbjuda.

Henrik Persson (S)

gruppledare Social- och fritidsnämnden

Lena Hallqvist (S)

ledamot Social- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel