Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sammanbiten Northug inför OS

Det var en fokuserad, fåordig och sammanbiten Petter Northug som mötte pressen för första och enda gången inför OS-allvaret i Sotji.

Den norske skidkungen är guldaspirant på allt han ställer upp i – och det kan bli allt.
Det var länge frågetecken kring Northugs form efter hans nästan två månader långa sjukdomsperiod under senhösten. Men i tävlingarna in mot OS har han skingrat alla tvivel.

– Utifrån de förutsättningar jag har haft är jag väldigt trygg på formen, sade han.

– Den kan jag hålla genom hela mästerskapet.

På frågan hur många distanser och guld han tror att han tar, blev svaret:

– Från ett till sex.

Av rädsla för sjukdom mötte Northug och hans skiathlonkamrater Martin Johnsrud Sundby och Tord Asle Gjerdalen mediauppbådet stående bakom ett bord i solskenet utanför OS-byn uppe vid Laurastadion ovanför Sotji. Det är oklart om Sjur Röthe eller Didrik Tönseth tar sistaplatsen i stället för förkylde Cris Jespersen i söndagens OS-öppning på herrsidan.

Det blev rabalder kring den norska uttagningen i sprint, som slutade med att Finn Hågen Krogh, som lovats en plats, petades till förmån för Northug och Ola Vigen Hattestad.

– Jag har inte brukat så mycket energi på det. Nu lever jag i fokuset här, sade Northug.

– Jag har pratat med honom. Klart det är synd om honom, det är bara att komma tillbaka och visa att det var fel.

Northug vet själv hur det känns att bli petad. Han blev inte uttagen till OS i Turin 2006.

Inga svenskar fanns med i den favoritskara han nämnde i skiathlon. Ryssarna Maxim Vylegzjanin och Alexander Legkov, Johnsrud Sundby och schweizaren Dario Cologna framhöll han som sina farligaste konkurrenter.

Northug visade att han är tillbaka i Tour de Ski runt årsskiftet, då han bland annat vann det klassiska milloppet med individuell start i stor stil.