Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samma livsöde som för 72 år sedan – verkligheten hittade till byn igen

Överfulla farkoster på öppet hav med människor på flykt från krig till frihet.
Det är ingenting nytt.
Samma verklighet spelades upp för drygt 70 år sedan i Stocka.

Nu har lärare och elever på Stocka friskola valt att dokumentera historia och nutid

"Vem äger berättelsen" heter projektet som på torsdagen avslutades med filmvisning på skolan.

För i samma veva som nyanlända kom till området fick Lars Berglund på Hälsinglands museum höra en gripande berättelse av Eric Wester. Det gjorde att han kunde koppla samman det som hände förr med det som sker nu.

Året var 1944 och världen stod i brand samtidigt som många människor i det forna Sovjet kände sig förföljda.

Då som nu försökte många fly sjövägen och den 29 november styrde ett skepp från den del av Sovjet som kallades Ingermanland.

På det 30 meter långa fartyg som lade till vid Stocka fanns 139 personer och bland dessa fanns tre bröder varav en var Eric Westers pappa Toivo.

Deras livsöde finns nu nedtecknat och har dokumenterats i samband med det projekt eleverna på Stocka friskola sedan i höstas arbetat med.

– Ser man till dagens flyktingström över Medelhavet är likheterna slående. Det handlar om folk som flyr för sina liv och som hamnar hos oss. säger Lars Berglund på Hälsinglands museum.

Parallellerna är många och tydliga.

I höstas besökte två flyktingpojkar, Somar och Wael, skolan och berättade om sin flykt över Medelhavet och om hur de sedan tog sig till Sverige.

Under projektet har Kristina Wicksell på uppdrag av Hälsinglands museum tillsammans med lärarna lett det pedagogiska arbetet.

Det har handlat om att elever tillsammans med nyanlända gjort historiska vandringar i Stocka och Strömsbruk.

Dessutom har man pratat med flyktingsituationen och om flyktvägarna förr och nu och mycket mer.

För Eric Wester sitter historien även i skolans väggar.

– Jag minns fortfarande min första skoldag här fast det är 63 år sedan, berättade Eric Wester.

Torsdagens filmvisning avrundades med en animerad film där Eric Westers pappa och farbröders flykt på ett tydligt sätt kunde jämföras med de strapatser som de flyktingpojkar som tidigare besökte skolan hade.