Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samlingsplats för bättre gemenskap

Genom ett medborgarkontor ska integrationen och samhällsinformationen bli bättre i Ljusne.
Turbinen, där förskolan tidigare låg, kommer att fyllas med olika verksamheter och ha personal på plats.

Handlare, politiker, representanter från Migrationsverket, arbetsförmedlingen, Faxeholmen och kommunen – totalt har 20 personer samlats på Café Laxen i Ljusne för vara med om sjösättningen av det nya projektet som både ska leda till integration och en förbättrad samhällsinformation.

– Vi är en grupp som har träffats för att diskutera hur man kan lösa de här frågorna. Vi kom fram till att ett medborgarkontor är den bästa lösningen, säger Ove Söderberg (S) som är ordförande för nämnden för lärande och arbete.

Lokalfrågan är redan löst. Verksamheten kommer att inrymmas i Turbinen där förskolan huserade tidigare. Mitt i centrum, med närhet till utomhusbadet och matbutiken, kan inte läget bli bättre anser han.

Det är ingen hemlighet att handlarna i Ljusne har haft ett bekymmer med snatterier i butikerna, ofta får också personalen lägga ner tid på att hjälpa asylsökande med olika samhällsfrågor.

– Vi är som lilla Migrationsverket, sa en av de anställda på Konsum i en tidigare intervju.

Det är bland annat detta arbetsgruppen vill komma åt.

– Vi kommer att ha personal anställd, dessutom kommer Migrationsverket, kommunen och arbetsförmedlingen att ha folk på plats vissa timmar i veckan för att kunna svara på olika frågor. Det handlar inte om någon myndighetsutövning, men ortsborna ska få hjälp och råd, säger Ove Söderberg.

Och då menar han inte bara nysvenskar och asylsökande. Medborgarkontoret ska vara en plats för alla och fyllas med aktiviteter. Arbetsgruppen hoppas mycket på att föreningarna kommer dit och visar upp sig.

– Det blir ett gyllene tillfälle att värva nya medlemmar. Föreningslivet kommer att ha en stor och viktig roll i det här projektet. Det sägs dessutom att en nysvensk som engagerar sig i en förening integrerar sig tio gånger snabbare i samhället, säger Ove Söderberg.

Pernilla Norman som representerar företagarna, är glad över att allting har gått så fort. Hon är själv Ljusnebo och har sett vilka problem orten haft med integrationen.

– Jag pratade med Ove, sen såg han till att samla representanter från myndigheter och kommunen. Nu, två månader senare, kan vi göra det här. Det är roligt när alla drar åt samma håll, säger hon.

Sune Forsmark som är butikschef på Konsum är glad även han. Det här är något de har efterlyst länge.

– Jag tror det här blir bra för hela samhället. Det måste finnas något att sysselsätta sig med.

Redan den här veckan hoppas Ove Söderberg att renoveringen av lokalerna ska komma i gång. Då kommer de att använda sig av anställda på Resurscentrum. Samtidigt ställer Faxeholmen upp med material. Hyreskostnaderna står kommunen för.

– Går allting som planerat kan vi nog köra i gång om en månad. Det här känns riktigt bra och något som kan behövas i andra kommundelar också. Men någonstans måste vi börja och det är i Ljusne behovet av ett medborgarkontor varit störst, säger Ove Söderberg.