Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samlingar mellan himmel och jord

Det går att samla på allt mellan himmel och jord. I Edsbyns museum visas fram till och med den 26 april ett tiotal olika samlarobjekt.

Roger Persson bidrar med ett 30-tal knivar från sin samling.

– Det var under 70- och 80-talet jag samlade på knivar under en period. Jag har slutat samla på dem, men samlingen finns kvar, säger Roger Persson.

Han konstaterar att människors samlande kan vara en nedärvd ådra.

Kanske kan man gå tillbaka ända till stenåldern då samlandet av mat och bränsle handlade om överlevnad. I dag samlar många för sitt höga nöjes skull.

Många gånger är det själva letandet efter nya objekt till samlingen som är drivkraften. I dag söker många med hjälp av internet.

Byta för att kunna samla är också en rolig del. Byte av idolbilder är ett exempel på det.

Börje Arvdal visar sin samling av kameror, Camilla Swärd kattor i olika material, Mona Berglund omslagspapper för apelsiner och läskedrycksetiketter, Susan Kangosjärvi Persson samlar på burkar och Göran Stenborg på skidor.

David Eriksson bidrar med modellbilar, Monica Skytt med samlarbilder på film- och sångstjärnor, Kenneth Norling med poststämplar från olika postkontor inom Ovanåkers kommun och Jan-Erik Johansson med klubbnålar.

Roger Persson blev själv inspirerad att börja samla knivar av en annan kniv-samlare.

Han blev först intresserad av samlingen. Samlandet smittade sedan av sig.

– Det som fascinerade mig då var olika modeller av knivar och vilka smeder som hade gjort dem. Förr fanns det minst en smed i varje by. Rena yrkessmeder var namn som Stålberg, som verkade i Ullungsfors, och Åberg, som verkade i Edsbyn.

– Förr var kniven ett verktyg. Nu är det ett vapen. Man kan säga att kniven var ett universalredskap. Man hade inte saker som i dag och fick många gånger tillverka det man behövde själv, säger Roger Persson.

Roger har även samlat på gamla yxor. Här var det stämplar och tillverkare som intresserade.

Han har ett 30-tal yxor.