Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samling kring tramporgeln

/
  • Den första konferens som hållits kring tramporglar, svensktillverkade orgelharmonier, inleddes i går på Klaverens hus i Söderhamn.
  • Musikmuseets chef Hans Riben stod tillsammans med Klaverens hus i Söderhamn som värd.
  • Sverige hade många orgelfabriker. Denna praktpjäs tillverkades tidigt 1900-tal vid fabriken Hovslätts i Jönköping.
  • En underbar spröd ton bjöd organist Olle Långström från Gamleby som inledning till konferensen om orgelharmonier i Söderhamn. Han är passionerad samlare och kyrkomusiker.

För första gången i historien samlas experter på svensktillverkade orgelharmonier.

Annons

Tramporgeln har gjort en fantastisk klassresa. Från de franska salongerna till hovet och därifrån ut över den svenska landsbygden.

- Från kungligt instrument till tramporgel, som nu står ute i bodar över hela landet och slumpas bort, förklarar Hans Riben, chef för Musikmuseet, var glad att det skedde på Klaverens hus i Söderhamn.

Musikmuseet står tillsammans med Klaverens hus som arrangör och inbjudare till denna tvådagarskonferens. Det är inte bara den första i sitt slag i landet, det är dessutom den första de arrangerar tillsammans. Nu arbetas på kulturdepartementet för att Klaverens hus ska inordnas under Musikmuseet. Ekonomin avgör när.

En konferens om orgelharmonier kan inte få många deltagare eftersom skaran inte är så stor. Magnus Svensson, ordförande i Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden i Söderhamn, hälsade de tio välkomna till Söderhamn.

- Vissa av oss har träffats tidigare eller varit i kontakt på annat sätt, men det är första gången vi träffas och det är oerhört viktigt, ansåg Hans Riben, Musikmuseet.

Totalt har Klaverens hus i Söderhamn cirka 500 klaverinstrument samt industriminnen. Eva Helenius har varit med och samlat in de flesta och inledde med att berätta om praktinstrumenten som står i Klaverens hus inne i Söderhamn. De hitresta suckade lyckligt när hon berättade om tisdagens besök ute på lagret i Vågbro.

Här skulle man kunna tillbringa resten av livet, utbrast en av deltagarna spontant.

- Vi för en kamp mot tiden, förklarade Eva Helenius, om insamlandet av instrument och kunskap kring tillverkningen i de svenska fabrikerna.

Ett tecken på detta är att Karl-Eric Hult, som varit orgelbyggare vid Östlind & Almquists fabrik i Arvika skulle ha kommit och berättat om sitt arbete. Men det fick bli per telefon i stället.

- Jag blev inbjuden för att berätta om mitt arbete kring tramporglar inom folkmusiken, förklarar musiketnolog Bent Edqvist, Göteborg, på Dialekt- och ortnamnsarkivet i Göteborg. Det här är viktig kunskap att bevara.

Göran Grahn kom från Stockholm och ett litet privat museum, Stiftelsen Musikkulturens främjande.

En annan orgelentusiast bland deltagarna är Olle Långström, kyrkomusiker från Gamleby i Småland, som kunde spela på de gamla instrumenten också. Han inledde spontant med att låta alla njuta av ett underbart litet stycke, Bland änglarne, musik skriven för tramporgel av Marco Enrico Bossi.

Mer läsning

Annons