Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samling kring en uthållig politik

Annons

I fredagens HT återfinns på en och samma sida rubrikerna ”Öppnar för bygge av badhus” respektive ”Fler skolnedläggningar är att vänta”.

För den vanlige medborgaren och anställda i kommunen måste denna kombination vara svår att smälta. Stoppaket och nedskärningar har ju dominerat vårens politiska arbete. Kravet är att utgifterna för den löpande driften skall bantas. Därför skall driftskostnader på 30 miljoner kronor skäras bort för år 2010 och 45 miljoner kronor för 2011 respektive 2012.

Att i samma veva antyda tankar om att bygga ett nytt badhus, är enligt Miljöpartiet är att gäcka kommunanställda som måste lämna sitt jobb, och föräldrar och barn som drabbas av en nedlagd skola. Detta speciellt som ett badhus drar särskilt stora drifts- och energikostnader. En preliminär, optimistisk driftkostnadsberäkning pekar på drygt 10 miljoner kronor per år vilket är en tredjedel av besparingskravet för 2010.

Vi måste i stället våga ställa oss frågan om kommunen verkligen har råd med tre badhus. Ett i vardera Iggesund, Delsbo och Hudiksvall. Generellt i landet finns det ett bad per 90 000 innevånare jämfört med Hudiksvall kommuns ett på 12 000 innevånare. Kostnaden för en äventyrsdel i Iggesund alternativt Delsbo skulle bara bli en sjättedel av kostnaden för ett nytt badhus på Kattvikskajen.

För Miljöpartiet i Hudiksvall är investering i nytt äldreboende högst prioriterat. Vi behöver därutöver göra investeringar som leder till sänkning av dagens skenande energikostnader. Vi behöver satsa på trafikomläggningar som öppnar för naturliga cykelvägar om vi skall klara klimatmålen. Och vi behöver satsa stora pengar för att komma ifatt det eftersatta fastighetsunderhåll av kommunens byggnader som idag utgör en dold kapitalförstöring.

Låt oss inse att guldskimrande vallöftespolitik inte passar ihop med finansiell oro och klimathot. Nu är det dags samlas kring mål som leder till en grön, uthållig, klimatanpassad välfärdspolitik. Alla partier har ju deklarerat en sådan viljeinriktning.

Gruppledare för Miljöpartiet i Hudiksvall