Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samlar toapapper till fängslade

En rulle i månaden per person. Så ser tilldelningen av toalettpapper ut för internerna på kvinnofängelset i Riga.

Därför går Erikshjälpen i Bollnäs, Edsbyn och Söderhamn nu samman och samlar in toapapper.

Kampanjen pågår oktober ut.

Erikshjälpen har under lång tid värnat internerna på kvinnofängelset i Riga. Julklappar innehållande hygienartiklar, som kvinnorna får varje år, har blivit en tradition och jublet vill aldrig ta slut när Erikshjälpen rullar in med sina bilar fullastade med julpaket.

Nya tv-apparater har internerna också fått och för inte länge sedan var Lars-Erik Pehrzon på Erikshjälpen i Bollnäs till Riga med matkantiner. De gamla hade varit med så länge att de inte kunde hålla värmen och pengar till nya fanns inte.

Men nu slipper kvinnorna äta kall mat.

- Kantinerna var en otroligt uppskattad gåva, säger Pehrzon.

När man på Erikshjälpen fick höra att kvinnorna i fängelset tvingas nöja sig med en toapappersrulle var i månaden rycker man ut igen. Och för att det ska bli riktigt många toarullar kör Erikshjälpen i Bollnäs, Edsbyn och Söderhamn en gemensam kampanj.

Den går till så att folk lämnar ett frivilligt antal toarullar i butiken på respektive ort. I slutet av oktober bryts kampanjen och rullarna körs med lastbil till den lettiska huvudstaden.

Rullarna kommer att staplas i pyramidform i varje butik, så att var och en kan följa hur kampanjen löper.