Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samlar minnen kring härbret

På prästgårdstomten står en röd byggnad, till hälften ny och till hälften betydligt äldre. Nu vill Anna-Lena Arousell Berglund veta mer om den delen – kyrkans gamla tiondehärbre.

Påbudet att ge tionde finns redan i bibeln och det var inskrivet i Upplandslagen. Men sedan drygt 100 år har den sortens beskattning upphört. Då tionde samlades in, hamnade den del prästen inte skulle ha i tiondebodar/tiondehärbärgen – härbren, eller häbbren, som många här säger,

– Jag har haft kontakt med Hälsinglands museum, men fått beskedet att vi tidigast kan få några pengar till restaurering 2016. Men, så länge kan jag inte vänta på att börja kartlägga historien, så jag har börjat nu, säger Anna-Lena Arousell Berglund, som även haft kontakt med en 90-årig kvinna och frågat om härbret i Harmånger.

– Hon har skickat foton, bland annat ett där allt som står är "Två barn i pionrabatten". Jag vill gärna veta var den fanns, så vi kan plantera en ny, säger Anna-Lena, som hoppas få fram fler bilder från prästgården, härbret eller andra byggnader – liksom fler berättelser.

I nuläget har den nyare påbyggnaden på härbret använts som loppis under somrarna, men för härbret, som inte ens har innebelysning i nuläget, har Anna-Lena helt andra planer.

– Förhoppningen är att åtminstone få till små projekt i etapper, och kanske göra visst underhåll på byggnaden, och göra den så fräsch att man kan gå in och titta. I ett rum kan foton och annat visa vad som hänt på platsen. Det andra rummet kan bli en plats för utställningar, där människor i bygden, eller nykomna inflyttare, berättar sin historia. Men mina idéer inte färdigutvecklade än.