Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Samlandet låg honom varmast om hjärtat"

Många hade tagit sig till den gamla livsmedelsaffären i Hårte på fredagen för att vara med om en alldeles speciell auktion. Samlaren, politikern och föreningsmannen Ivar Brobergs ägodelar skulle auktioneras ut.

Förutom politiker och föreningsman var Ivar Broberg en sann samlare, som samlade på många olika gamla saker. På fredagen startade den tre dagar långa aktionen där det mesta av hans ägodelar från hans hem och hans gamla livsmedelsbutik i Hårte auktionerades ut.

Det röda huset nere vid havet i Hårte där Ivar Broberg hade både bostad och butik är fullt med pryttlar och möbler. Gunnar Bång och Börje Petters som jobbar med auktionen har haft fullt upp med att få plats med allt på det ganska trånga utrymmet. I butiken står allt från gamla radioapparater och kryddburkar med kryddor i. Inne i boendedelen kan man hitta många av hans gamla samlingar så som majblommor, fickur, böcker, telefoner och bössor.

Ivar Broberg är född i Jättendal och dog 2008 när han var 89 år gammal. Förutom att han var stor samlare så var han en engagerad politiker i folkpartiet, hade uppdrag i fullmäktige och kommunstyrelsen. Han var även med i Tempelriddarna och engagerad i PRO. Samlandet har nog ändå varit det som legat honom varmast om hjärtat tror hans äldsta barnbarn Per Lind.