Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samhällsplanerare vill lyfta Resecentrum: "Man behöver flytta ingången"

Hur kan Resecentrum bli mer attraktivt för besökare? Det är en av frågorna som samhällsplanerare från Union of the Baltic Cities kom till Söderhamn för ge nya infallsvinklar på.

Under en tre dagar lång konferens har samhällsplanerare från nätverket Union of the Baltic Cities, UBC, tillsammans funderat på hur man kan utveckla Söderhamn.

Läs också: Stadsplanering mot skyfall

De områden som varit i fokus är Resecentrum, alltså det området som kallas Söderhamnsporten, och Faxevallen ut mot Stugsundsudden.

Fem grupper med samhällsplanerare och arkitekter från Estland, Lettland, Polen, Litauen, Finland, Danmark och Sverige har fått titta på de utvalda områdena. En av grupperna vi träffar har tänkt helt nytt kring Resecentrum.

– Man måste stärka attraktionskraften vid stationen för att leda besökarna till centrum. Det beghövs en mer tydlig gångväg längs vattnet, säger Gediminas Puškorius, arkitekt från Klaipėda, Litauen.

– Man behöver flytta ingången till stationen, med riktningen in mot staden, säger Agnieszka Rózga-Micewicz, samhällsplanerare från Gdansk, Polen.

Läs också: Nya planer för Blötängarna

Söderhamn har haft ett samarbete med UBC under flera år och konferenserna anordnas i något av medlemsländerna två gånger per år. Johnny Olofsson, samhällsplanerare på Söderhamns kommun, tror att det kan vara en fördel att deltagarna inte har några större förkunskaper om Söderhamn.

– Man får träffa andra och får lite nya uppslag. Det kan absolut komma bra saker ur det här, det är ögon utifrån och man tänker på ett annat sätt. En del saker är kanske svåra att sätta sig in i, men det är en intressant möjlighet, säger Johnny Olofsson.

På onsdagen presenterade grupperna sina planer och nu ska förslagen sammanställas av kommunen. Karin Olsson, integrationssamordnare och samordnare för konferensen, är väldigt nöjd så här långt.

– Det är väldigt intressanta och tänkvärda förslag. Det har skett ett väldigt gediget arbete med kartorna och de har verkligen satt sig in i Söderhamns förutsättningar, säger Karin Olsson.