Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhället är större än staten

Staten har viktiga uppgifter i samhället. Visst är det så. Men staten är inte samhället. Staten är inte vi. Samhället är större än staten.

Annons

Staten har stor makt. Det som brukar kallas för våldsmonopolet är kärnan i statsmakten. Polisen, militären och domstolarna har befogenheter som ingen annan har. Och som ingen annan ska ha. Staten har också monopol på att stifta lagar och på att ta upp skatt.

Utöver denna grundplatta av statsuppgifter har den svenska staten – på ungefär samma sätt som i ett stort antal liknande länder – åtagit sig och ålagts att sköta en rad av andra uppdrag i samhället.

Listan på vad staten gör och inte gör är dynamisk och föränderlig:

För inte så länge sedan hade staten en kyrka och en religion. Det är borta. Det fanns en tid när staten körde alla tåg, ägde alla skolor och skrev upp och ner värdet på valutan. Så är det inte längre. Numer bestämmer staten heller inte vilka kön som giftassugna människor ska ha.

I Centerpartiets hett diskuterade idéprogram uttrycks förhoppningar om att staten bör vara så liten som möjligt. Så skulle inte jag ha formulerat mig. Däremot skriver jag gärna under idéprogram där det slås ett slag för att samhället bör vara så stort som möjligt.

Staten har av naturliga och lätt insedda skäl ett uppifrånperspektiv på tillvaron. Staten må anstränga sig att vara snäll. Någon jämlike blir staten aldrig.

Samhället är till sin natur mer demokratiskt. Det är därför ingen slump att de mest vitala delarna av våra grundlagar består av paragrafer som skyddar samhället, medborgarna och demokratin mot staten.

Vi har rätt att organisera oss i föreningar och partier utan att staten har någon automatisk rätt att lägga sig i. Vi har valhemlighet, offentlighetsprinciper och yttrande- och tryckfriheter.

Mycket talar för att ett stort samhälle mycket väl kan samexistera med en hyfsat stor stat. Det svenska samhället blir inte mindre och sämre för att staten på olika sätt samlar in skatt för att bland annat finansiera skolor, sjukvård och äldreomsorg. Däremot växer samhället när andra än staten ges möjligheten att driva, anpassa och utveckla verksamheterna.

En stor stat kan vara helt OK i ett liberalt samhälle. Men som sagt. Staten är inte vi.

Mer läsning

Annons