Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samförstånd om rovdjurspolitiken?

En samlad förvaltning av viltstammarna med ett helhetsperspektiv av det totala rovdjurstrycket, borde inte vara så avlägsen bara viljan till samförstånd finns, skriver Majvor Westberg Jönsson,

Kommunalråd S, Hudiksvall och ordförande i Länsviltvårdsnämnden

Annons

De stora rovdjuren tillhör den svenska faunan. En aktiv förvaltning av våra viltstammar är en nödvändighet för att inte oönskade problem ska uppstå.

I dagsläget överstiger problemen med ökande rovdjursstammar den nivå som rimligen kan accepteras. Behovet av en tydlig rovdjurspolitik som tar hänsyn till regionala förhållanden är viktigt.

Rovdjurens numerär och utbredning skall balanseras genom jakt så att det samlade rovdjurstrycket kan tolereras av lokalbefolkningen och att den nordiska jakttraditionen kan utövas och utvecklas.

Synen på rovdjurspolitiken skiljer sig i hög utsträckning mellan olika grupper i befolkningen och mellan stad och land.

Detta ställer krav på oss som är politiska företrädare att hitta vägar för att skapa förståelse och respekt mellan olika synsätt.

Skapa motsättningar och söka skiljelinjer som delar av Centerns riksdagsledamöter gör på debattplats den 9.7 gör inte att rovdjursfrågan kommer närmare en lösning.

En uppgörelse över blockgränserna är en nödvändighet för att äntligen kunna göra en nystart i denna infekterade fråga.

Nu behöver krafter samlas för att få en långsiktigt hållbar rovdjurspolitik.

En samlad förvaltning av viltstammarna med ett helhetsperspektiv av det totala rovdjurstrycket ,borde inte vara så avlägsen bara viljan till samförstånd finns.

Majvor Westberg Jönsson

Kommunalråd S, Hudiksvall

Ordförande i Länsviltvårdsnämnden