Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete stärker socialtjänsten

De senaste åren har larmrapporterna om socialarbetarnas arbetsvillkor duggat tätt. Hög arbetsbelastning och personalomsättning försvårar stöd och service till medborgarna. Men nu visar ett nytt initiativ som Vision har deltagit i att det finns lösningar.

Satsningen är ett unikt samarbete som under förra året tog form mellan fack, politiker och tjänstemän i Göteborg. En så kallad socialsekreterarkommission har kartlagt hur det ser ut i de olika stadsdelarna och arbetet har resulterat i sju rekommendationer för en förbättrad socialtjänst. Det handlar bland annat om:

· Förstärkt introduktion under längre tid och kompetensutveckling

· Administrativt stöd för chefer och andra arbetsledare

· Rimlig arbetsbelastning för chefer och medarbetare

Vision anser att kommissionens rekommendationer skulle kunna gälla för hela Sverige. Under senare år har många socialsekreterare vittnat om att de upplever att situationen är så besvärlig att de har svårt att utföra sitt jobb professionellt.

I en undersökning som Vision gjorde förra året framkommer det att många socialsekreterare är osäkra på sitt framtida yrkesliv. Hög personalomsättning, en för stor ärendemängd och i vissa fall förekomst av hot och våld på arbetsplatsen är några av anledningarna.

Samtidigt svarar hela 84 procent av socialsekreterarna i vår undersökning att de trivs mycket bra eller ganska bra på sin arbetsplats. Ungefär lika många skulle rekommendera andra att utbilda sig till socionom och så många som tre av fyra skulle uppmuntra andra att börjar arbeta på samma arbetsplats.

För att våra kompetenta medarbetare i socialtjänsten ska kunna fortsätta utföra sitt viktiga jobb med god kvalitet krävs rätt förutsättningar. Vision är mycket stolta och glada över det strategiska arbetet som har genomförts i Göteborg. Vi vill uppmana tjänstemän, chefer och politiker i Sveriges alla kommuner att ta efter detta goda exempel. Den satsningen är socialtjänsten värd!

Eva Wannberg

ordförande Vision Hudiksvalls kommun

Annika Strandhäll

förbundsordförande Vision

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel