Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete ska förbättra skoteråkningen: "Buskörningen är ett otyg"

Skotersäsongen har precis börjat och det kommer redan rapporter om buskörning.
– Buskörningen är ett otyg, den förstör för så många, säger skoterpolisen Daniel Johnsson.

För femte året har man i Hudiksvall inlett skotersäsongen med ett samverkansmöte mellan bland annat kommunen, skogsbolagen, polisen och skoterklubbarna. Förhoppningen är att en tät dialog ska förbättra skoteråkningen.

– Det kommer snabbt fram om någonting har hänt. Polisen kan meddela oss om de till exempel har haft många rattfyllor och skogsägare om de har någon avverkning på gång som påverkar skoterlederna. Vi har ett bra samarbete, säger Håkan Jägervang från Lokattens skoterklubb och initiativtagare till samverkansgruppen.

Läs också: Skoterklubben vill få stopp på buskörningarna.

Se också: Skoter-TV: Kolla in gänget som kör snöskoter på sjön!

Gruppen ska träffas ytterligare tre gånger under skotersäsongen.

– Vi vill att skotertrafiken ska skötas och vara i ordning. Men säsongen har precis börjat och vi får redan rapporter om att man bland annat kör i dikena längs vägarna. Det är sånt här vi vill undvika, säger Håkan Jägervang.

Läs också: Skador efter vinterns busåkning med snöskoter: ”Allt kan gå förlorat”

Skoterkörning ingår inte i allemansrätten och det är förbjudet att köra över en tomt, plantering, skogsmark eller annan mark som kan skadas av körningen. I detaljplanerat område får snöskoteråkning bara ske på skoterleder. Det är också förbjudet att köra skoter på gång- och cykelvägar.

– Innan samverkansgruppen fanns, var det mycket mer buskörning. Folk har börjat förstå att vi faktiskt kan dyka upp ute på lederna.

I Hälsingland är de två poliser som ansvarar för att övervaka skoterkörningen.

– Vi måste nästan ta dem med fingrarna i syltburken. Vi kan försöka spåra men det är jättesvårt, säger polisassistenten Daniel Johnsson som vill uppmana alla att ringa till polisen om de ser buskörning.

– Ring inte till skoterklubbarna, det är inte deras fel, utan ring till oss. Får vi inte reda på problemen så får vi heller inga resurser till att ta hand om det, säger Daniel Johnsson.

I Hudiksvalls kommun finns drygt 1 800 skotrar i trafik och drygt 1 200 skotrar som är anmälda som avställda.

– Vi har runt 8 000 skotrar i Hälsingland och så ett par tusen skoterturister. Vi gör så gott vi kan med de resurser vi har, säger Daniel Johnsson.

Läs också: Svårt för polisen att stoppa buskörning med skoter.

– Kör med insidan av huvudet. Det finns faktiskt någon som äger marken där du kör.

Poliserna besöker skoterträffar för att informera och de försöker också hinna vara ute på skoterleder på helgerna.

– Vi försöker också vara ute på långfredagsanglingen och på loven. Innan samverkansgruppen fanns, var det mycket mer buskörning. Folk har börjat förstå att vi faktiskt kan dyka upp ute på lederna. Sedan har vi bra samarbete med Kustbevakningen som också är ute och åker, säger Daniel Johnsson som poängterar att alla skoterförare är skyldiga att ta reda på var de får köra.

Läs också: 16-åring körde skoter i nationalpark – döms till böter

Hans råd till skoterentusiasterna nu när säsongen drar i gång är: Var nykter och betala skatten och försäkringen på skotern.

– Och kör med insidan av huvudet. Det finns faktiskt någon som äger marken där du kör, säger Daniel Johnsson.

Läs också: Krönika: Vem fixar dina leder?

FAKTA / Regler för skoterkörning

Åldersgränsen för att få köra snöskoter är 16 år och det krävs traktorkort eller körkort utfärdat före den 1 januari 2000 eller ett förarbevis för snöskoter, utfärdat efter 1/10 2009 eller ett förarbevis för terrängskoter som är utfärdat före 1/10 2009.

Skoterkörning ingår inte i allemansrätten och det är förbjudet att köra över en tomt, plantering, skogsmark eller annan mark som kan skadas av körningen.

Det är bara tillåtet att köra snöskoter på allmän väg om man ska korsa vägen, eller en kort sträcka om terrängen är oframkomlig.

Högsta tillåtna hastighet är 70 kilometer i timmen.

Källa: Nationella snöskoterrådet

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!