Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete ökar bredden

Samarbetet mellan kultur- och musikskolorna i Söderhamn, Bollnäs och Ovanåker fortsätter. Ett nytecknat avtal ska öka bredden och utöka det praktiska samarbetet mellan skolorna.

- Det här ger eleverna ett större utbud av undervisning, säger Anders Rosengren, kulturskolechef i Bollnäs.

Redan i dag finns ett samarbetsavtal mellan kultur- och musikskolorna i Söderhamns, Bollnäs och Ovanåkers kommuner. Det ettåriga avtalet löper ut vid nyår och under torsdagen tecknades ett nytt treårsavtal som gäller från årsskiftet.

- Det nya avtalet fokuserar mer på elever och pedagoger, säger Anders Rosengren. Även om vi i Bollnäs inte kan erbjuda allt så ska eleverna ha möjlighet att spela i alla sammanhang.

Syftet med avtalet är att utveckla och bredda utbudet av undervisning och pedagogik både vad gäller enskild undervisning och ensembleverksamhet. Med i planerna finns också gemensamma spetsutbildningar.

Avtalet innebär att kommunerna turas om att agera som huvudman för samarbetet. Ovanåker inleder 2012 som huvudman och året därpå är det Söderhamns tur. Uppgiften innebär att ta initiativen, planera och se till att det som ska göras också blir gjort.

- Det här är en vinn-vinn situation för alla kommuner, konstaterar Gunvor Grönroos, musikskolechef i Ovanåker. Och för oss som mindre musikskola innebär det fantastiska fördelar.

Det är framförallt möjligheterna att låta elever delta i orkesterverksamhet i andra kommuner när möjligheter till egna orkestrar i hemkommunen är begränsad, men även att kunna dela på tjänster för pedagoger mellan fler kommuner som Gunvor Grönroos uppskattar.

- Vi i Ovanåker är mycket positiva till det här samarbetet, säger hon. Det här ger våra elever möjligheten att gå vidare i utvecklingen. Sedan ligger det ju också i tiden att samverka över kommungränserna.