Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete med universitet ökar högskolans attraktion

För Gävleborgs län är det av synnerligen stor vikt av att fler utbildar sig och att företagen och de offentliga arbetsgivarna därmed får lättare att rekrytera kompetenta medarbetare. Länets invånare kan då bli fler.

Alliansregeringen ser positivt på närmare samarbete mellan högskolor och universitet. Det går helt i linje med min motion om ett framtida samarbete mellan Högskolan i Gävle och Uppsala universitet. Alliansen förändrar även på det här området politiken till det bättre. Från ett märkligt kvantitetsmått till ett kvalitetsmått.

Högskolan i Gävle hade ambitioner att utvecklas till ett universitet men den drömmen förblev sannolikt just till en dröm. Ett annat och bättre sätt att höja kvaliteten och statusen är att inleda ett nära samarbete med Uppsala universitet. En annan möjlig lösning är att Högskolan i Gävle i förlängningen skulle kunna bli en del av Uppsala universitet. Det skulle enligt min mening höja statusen för både studenter och personal. Det är inte ovanligt att studenter väljer bort Högskolan i Gävle som ett förstahandsalternativ, men om det vore en del av Uppsala universitet skulle det bli mer attraktivt att bo och studera i Gävle.

Det finns givetvis även nackdelar med ett sådant förslag, exempelvis eftersom ledningen skulle sitta på annan ort och möjligheterna till självbestämmande skulle gå förlorad i viss utsträckning. Men det som är viktigast för länet är att det bedrivs en utbildning av hög kvalitet i regionen med en högskola eller ett universitet som bidrar till länets och Sveriges utveckling samt lockar till sig de bästa lärarna, forskarna och studenterna i Sverige. Det finns även skäl att se om det är någon del av det som i dag bedrivs på Uppsala universitet skulle kunna vara möjligt att i eget namn bedrivas på Höskolan i Gävle.

Ett framtida samarbete mellan Högskolan i Gävle och Uppsala universitet skulle motverka länets utflyttning och avakademisering. Ett samarbete skulle gynna invånarna, utbildningen och näringslivet i vårt län. Det är precis vad vi vill se i framtiden. Det är nu hög tid för ledningen för Högskolan i Gävle att ansöka om de medel som man kan få från alliansregeringen för att inleda det nära samarbete med Uppsala Universitet som är nödvändigt. Länet har inte råd med annat.

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel