Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete krävs för närvård

Förtroende och samarbete krävs mellan kommuner och landsting för framtidens närvård.

Insikten har vuxit fram hos kommuner och landsting om att samarbete behövs för att närvården ska fungera.

– Alla har insett att kommuner och landsting måste göra något tillsammans. Hemsjukvården blir troligen kommunernas ansvar från och med årsskiftet 2010-2011. I höst lägger landsting och kommuner fram en handlingsplan för äldrevården i Gävleborg, säger Jan-Olov Strandell, rådgivare i landstingsledningen med inriktning mot närvården.

Utvecklingen inom sjukvården går mot mer specialisering och dyra behandlingar och mediciner.

– Vård som tidigare gavs av specialister flyttas neråt. Kommunerna får svårare fall och en större börda för den kommunala vården, säger Jan-Olov Strandell. Kommuner och landsting måste bestämma en ny ansvarsgräns. Vi måste inse att det är så här om vi ska hänga med i utvecklingen av den specialiserade vården, som vi också vill ha.

– Kommuner och landsting måste lita på varandra. Det har varit mycket diskussioner om kostnadsövervältningar, säger Jan-Olov Strandell. Ambitionen är samarbete och att ha gemensamma utgångspunkter. Divisionsorganisationen i landstinget bröt sönder de gamla samarbetsvägarna. Nu är vi i gång igen med konkreta närvårdsdiskussioner.