Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbeta kring utsatta barn kan fungera bättre

Socialtjänsten i länets kommuner, polisen, åklagarmyndigheten och landstinget är överens om att de gör ett bättre jobb när de samordnar sina utredningar om misshandel och sexuella övergrepp mot barn.
Men det finns mycket som bör förbättras i samarbetet som kallas Barnahus Gävleborg.

Annons

Barnahuset är tänkt som en barnvänlig miljö där professionella resurser samlas. Därifrån ska alla utredningar kunna utgå. Det utsatta barnet ska inte behöva kastas mellan olika myndigheter.

Det treåriga projektet inleddes i november 2008. Innan det blir en permanent verksamhet ska en utvärdering ske genom Region Gävleborg. Nu har en delrapport presenterats.

Barnahuset har sina lokaler i Gävle. Bland hälsingekommunerna är det framför allt Bollnäs, i något mindre grad Söderhamn, som utnyttjat möjligheten till samråd där.

Det är de kommuner som ligger närmast Gävle, men utvärderingen tror inte att det är enda anledningen till att utnyttjandet varierar kraftigt. Det beror förmodligen också på olika rutiner och arbetssätt hos socialtjänsten och polisen. Det kan finnas motstånd mot förändringar.

Krishjälp ingår inte i det som Barnahuset erbjuder. Utvärderingen pekar på att det finns ett stort behov av det och föreslår att verksamheten utvidgas åt det hållet.

Mer läsning

Annons