Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbeta eller inte, det är frågan?

Konsensus och samarbete. Så vill Socialdemokraternas nya toppnamn till landstinget, Eva Tjärnström arbeta om hon kommer till makten. Det säger hon till tidningen i en intervju om landstingsvalet.

Annons

Kanske kan det kallas för Söderhamnsmodellen. När Eva Tjärnström har lett Söderhamn handlade det till stor del om koncensus. Det är också samarbete som alla brukar ropa på i krislägen. Och nog måste man säga att det är kris i landstinget. Framförallt ekonomisk kris.

Några som arbetar med konsensus är Hallands landstingspolitiker. Ett landsting som av många beskrivs som ett föredöme med god ekonomi och korta vårdköer. I Halland är det en borgerlig majoritet. Och Socialdemokraterna är i opposition. Där har politikerna kommit överens över blockgränserna och fokuserat på kvalitet och korta vårdköer - oavsett utförare.

Kanske är det konsensus och samarbete som är framtiden för landstinget?

Men frågan kvarstår vem som ska leda samarbetet. Socialdemokraterna har styrt landstinget i Gävleborg sedan 30-talet. Ett maktskifte är helt nödvändigt i landstinget. Både för att bryta ett maktmonopol men också för att landstinget är ytterst illa skött.

Men det utesluter inte samarbete.

Det kräver däremot att alla partier, som vill vara med i samarbetet, tar bort skygglapparna och underhåller vårdvalet, lockar nya entreprenörer och framförallt samarbetar om att korta vårdköer och höja kvaliteten.

Frågan är om alla tycker att det här med samarbete är lika intressant då?

Mer läsning

Annons