Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sällsynta blommor på ängen

De mer sällsynta ängsblommorna blir allt färre i takt med att slåtter och bete på fäbodvallarna minskar. Men på Kråkbäcksvallen utanför Knoppe var det tätt med sällsynta arter vid en blomstervandring på söndagen.

Vildblommans dag firas varje år med en blomstervandring som anordnas av Naturskyddsföreningen i Nordanstig i samarbete med Gävleborgs botaniska förening. I år hölls vandringen på Kråkbäcksvallen en bit utanför Knoppe. På vallen har djur betat under flera decennier. Även i sommar kommer kor släppas på sommarbete på ängen ned mot sjön.

– Tack vare att ängen betas kan de sällsynta arterna leva här, förklarar Veronica Jägbrant som är biolog och höll i blomstervandringen.

När djuren betar av gräset minskas möjligheterna för de stora ängsblommorna, som Hundkex och Midsommarblomster, att breda ut sig för mycket.

– När jorden trampas av djuren blir det jordplättar där fröna kan gro. De starkväxande blommorna hålls nere om marken betas och det ger möjlighet till de mindre arterna att växa, säger Veronica Jägbrant.

Innan söndagens blomstervandring gjordes en inventering av betesmarken på vallen. Då hittades 47 olika arter av blommor. Bara ett par meter in på ängen trängs de sällsynta arterna med varandra.

– Om man sätter sig ned och tittar så ser man att det kryllar av små blommor och många olika arter, säger Veronica Jägbrant.

I en slutning på ängen växer små lila blommor. Sorlet i gruppen blir lite högre när de hittas. Det är Fältgentiana som växer där, en blomma som idag är väldigt sällsynt.

– Det finns till och med åtgärdsprogram för Fältgentiana i vissa områden, säger Veronica Jägbrant.

Enligt henne är det tack vare de bönder som låter djuren beta på de gamla ängarna som de sällsynta växterna fortfarande finns kvar.

– De gör ett jätte stort jobb som är väldigt viktigt.