Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sällsynt spåntak får nytt liv

Det kan vara svårt att hitta rätt virke och få kan i dag det traditionella hantverket med att spänta spån för hand. På världsarvsgården i Fågelsjö läggs just nu taket på en av de gamla längorna om med den flera hundra år gamla tekniken.

Det är lättast att gå från vänster till höger, förklarar Håkan Hildingsson från Edsbyföretaget Lassas byggnadsvård medan han spikar spån i prydliga rader på taket till den gamla drängstugan.

– Det beror förmodligen på att många är högerhänta och det blir lättare då, säger han.

Att använda handspäntat spån vid takläggning är sällsynt i dag, oftast hyvlas det i maskin. Men historiskt sett har tekniken varit vanlig. Drängstugan som nu får nytt tak är byggd 1777, och troligtvis har byggnaden haft handspäntat spåntak sedan uppförandet.

Få jobbar i dag med att spänta spån för hand med kniv.

– Vi får det här spånet från Edsbyn men han som gör det har gått i pension så vi vet inte hur vi ska lösa det sen om han inte vill fortsätta, säger Håkan Hildingsson.

Han och kollegorna har redan lagt om taken på flera av husen på världsarvsgården i Fågelsjö. Spånet, som med tiden tappar sin träfärg och i stället skiftar över till grått, skapar harmoni i den historiska miljön.

Det handspäntade spånet tar visserligen längre tid att framställa men har många fördelar i jämförelse med hyvlat. Bland annat ger det ett luftigare tak som inte ruttnar lika lätt, förklarar han.

– Det har mycket längre livstid, det här brukar hålla i trettio år. Det som vi rev bort nu är fjärde lagret som vi sett spår efter.

Arbetet med att färdigställa taket tar ungefär två veckor. I Dalarna brukar spåntaken tjäras när de är färdiga, men det är inte en teknik som tillämpas på taken i Fågelsjö.

– Man gör det för att stöta bort vatten, men jag vet inte om det är bättre. Det är inget vi gör här i alla fall, säger han.