Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sällsynt lav i Hasselaskogen

Ett av Sveriges största område för laven långskägg finns nordväst om Hassela. Det är ett område som lockar många naturintresserade.

Mellan Högtuppan och Västertuppan nordväst om Hassela växer den sällsynta laven långskägg. Långskägg har inventerats på fem platser i Nordanstig och på två platser i Hudiksvalls kommun. Det största området i Hälsingland finns utanför Hassela, där växer långskägget på drygt 230 träd. De som följde med på helgens utflykt som anordnades av Naturskyddsföreningen i Nordanstig och Hudiksvall kunde snabbt konstatera att det kräver lite träning för att kunna skilja långskägget från annan mer vanlig lav.

– Långskägget har en ljus mittsträng som nästan lyser vit och i övrigt är den grågrön, förklarar Bengt Sättlin från Hudiksvallsbygdens Naturskyddsförening. Han har på föreningens uppdrag inventerat långskägget i både Hudiksvall och Nordanstig.

Långskägg är världens längsta lav och kan bli uppåt 10 meter lång. Vanligtvis är de frihängande delarna från träden omkring 50 centimeter långa. Lavens speciella växtsätt gör att den hänger mellan trädens grenar som en girlang. Vanligtvis växer den på gamla granar i en rätt så fuktig skog. Långskägg är ganska krävande när det gäller sin plats att bo på, det ska vara fuktigt och inte allt för mycket vind.

Bengt Sättlin berättar att förekomsten av långskäggslav har minskat kraftigt i Sverige, till stor del beror det på avverkning av skogen. Laven är nu fridlyst och i Hudiksvall och Nordanstig finns många av platserna med laven inom naturreservat.

– Den är ytterst sällsynt, men som det ser ut nu så finns det inget direkt hot mot den här, säger Bengt Sättlin.