Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sälar skadas vid tjuvjakt

Det måste bli ett slut på den osmakliga tjuvjakten på säl vid Hälsingekusten, kräver naturfilmaren Hans Östbom, Norrfjärden.

– Förra veckan ringde en person och talade om att det låg en död säl i Sundsand i Mellanfjärden. Jag fotograferade den och drog upp den på land. Jag kontaktade Naturhistoriska Riksmuseet, som ville ha sälen, en ung hona, och undersöka den, berättar Hans Östbom.

Det visade sig att sälen var lagligt skjuten, men skytten hade inte lyckats bärga den. Naturhistoriska Riksmuseet kontaktade i sin tur Kustbevakningen för hämtning av kadavret Men sälen var redan borta, och det är oklart vem som egentligen har ansvaret, säger Hans Östbom.

Hans Östbom har under en följd av år arbetat med naturvårdstillsyn vid Hälsingekusten, och har ett otal gånger konfronterats med resultatet av tjuvskytte. Han tillbringar fortfarande mycket tid vid kusten, och oroas över utvecklingen.

– Så sent som i maj såg jag en halvdöd hona, med skottskador i nosen och ett bortskjutet öga, berättar Hans Östbom.

Han förstår yrkesfiskarkåren, som brottas med skador från en växande sälpopulation, och han efterlyser förändringar. Det borde vara enklare och kostnadsfritt att jaga säl på lagligt sätt, tycker han, för att sätta stopp för tjuvjakt, slarviga skott och skadskjutningar.

– Vi behöver en avskjutning som står i paritet med tillväxten hos stammen. Tjuvjakten är osmaklig, och de enskilda individer som skadas lider oerhört. Det jagas för lite säl, det är krångligt och förenat med stora kostnader. Den som jagar säl och tar djuret tillvara borde belönas med några tusen kronor istället.