Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkrare korsa järnvägen

Banverket bygger om flera plankorsningar i Hälsingland för att göra överfarterna säkrare för tung trafik. I Ljusdals kommun handlar det om fyra järnvägskorsningar.

Plankorsningar mellan väg och järnväg, där det är skarpa uppförsbackar mot järnvägen, kan vara farliga att passera för långa vägfordon, som maskintrailrar. De riskerar att fastna på järnvägsspåret.

Nu satsar Banverket 39 miljoner kronor på att göra 150 sådana korsningar runtom i landet säkrare för den tunga trafiken.

– Då fyller vi upp så att uppförsbacken mot järnvägen blir planare, förklarar Christer Friman, projektledare på Banverket.

Flera av de farliga korsningar som ska åtgärdas finns i Hälsingland, varav fyra i Ljusdals kommun. På sträckan mellan Lörstrand och Järvsö är det korsningen med Nybovägen i Nybo och korsningen i Kramsta som ska göras om. I Ljusdal åtgärdas plankorsningen i Råggärde, Tallåsen, och söder om Ramsjö ska plankorsningen vid Örabäcken, vägen mot hembygdsgården, byggas om.

Ombyggnationerna startar i oktober och ska bli färdiga innan vintern.