Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saknar kyrkan arbetsledning?

När man granskar Svenska kyrkans agerande såsom arbetsgivare och organisation med många ideellt engagerade människor, kan man ifrågasätta klokheten och ledarskapet.

När man granskar Svenska kyrkans agerande såsom arbetsgivare och organisation med många ideellt engagerade människor, kan man ifrågasätta klokheten och ledarskapet.

Man är oerhört snabb att utsätta enskilda människor för offentlighetens angrepp. Vi har den ensamme kyrkogårdsarbetaren i norr i färskt minne, han var den ende ansvarige för kyrkans egendomliga rutiner. Var fanns arbetsledningen?

En ensam modig präst påtalade dessa arbetsrutiner långt tidigare och som tydligen var vanligt förekommande över hela landet, men ingen inom hierarkin hade en aning, ingen ställde upp för den utpekade. På nära håll har det varit ett kaotisk scenario och problemen med arbetsorganisationen på både låg och högre nivå är långt ifrån lösta. Det är många av kyrkans medlemmar som läggar ner ett omfattande frivilligt arbete, det må vara i kyrkokören, nämnder, som kyrkvärdar, i fullmäktige, ungdomsarbete, syföreningar med mera.

Om man tar senaste ärende i Skogs församling så blir man förfärad. Kyrkans ledning kan tydligen inte samtalar ödmjukt och lågmält med sina anställda och frivilliga medarbetare, som offra åtskilliga arbetstimmar och jobbar efter bästa förmåga för kyrkans bästa.

Konsekvensen är att allt färre intresserade människor vill riskera att bli utsatta för beskyllning, är ett träffande ord, innan man ens har blivit hört. Vem ställer upp för en sådan institution?

Claes Wulf

Florsjö som överväger att lämna Svenska kyrkan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel