Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Inte så värst ”vuxet”, Gustav Fridolin

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin leder ett parti med riksdagsspärren mot strupen. Förtroendet för honom har sjunkit som en sten.

Det har minst sagt varit en tuff mandatperiod.

Men i förmiddags stod en peppad Fridolin på scen för att invigningstala på partiets pågående kongress här i Västerås. Publiken applåderade flitigt när språkröret talade klassisk miljöpartistiska: om konsumtionshets, stress, arbetstidsförkortning, klimathot och miljö.

Fridolin nämnde elcyklar, Ojnareskogen, en feministisk utrikespolitik och annat trevligt. Han ville gärna betona att partiet har moralen på sin sina: "Vi står pall i motvind". Och det är framför allt miljö- och klimatfrågan man tänker koncentrera sig på inför valet.

"Inget oroar väljarna mer än miljö- och klimatfrågan", sa Fridolin. När väljarna får svara på en färdigformulerad fråga blir svaret mycket riktigt "miljöförstöring och förändringar i jordens klimat". Men som Expressens ledarskribent Patrik Kronqvist, som ofta skriver om miljöpolitik, har påpekat hamnar invandring/integration högst när folk fritt får nämna samhällsproblem (30/4). Väljarnas miljöintresse kan vara överskattat, påpekar Kronqvist.

Man kan åtminstone konstatera att oron för klimatet inte hjälper Miljöpartiets opinionssiffror.

Fridolin passade på att pika Centerpartiet för att inte vilja höja flygskatten. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som efterfrågat ett "vuxet" politiskt samtal, anklagades av Fridolin för att inte ta "vuxenansvar" eftersom han vill sänka skatter.

"Sträck på er, Miljöpartister!", ropade Fridolin till miljöpartisterna i kongressalen. Han bad publiken att inte acceptera "nidbilden" av Miljöpartiet som ett parti som inte bryr sig om segregation.

Jag vågar påstå att det inte är en nidbild. Vi är många som minns turbulensen kring dåvarande bostadsminister Mehmet Kaplan som för två år sedan tvingades avgå. I samma veva var Yasrin Khan - som vägrade ta kvinnor i hand - på väg in i partistyrelsen.

Hur såg egentligen Miljöpartiet på islamism, turkisk fascism, feminism och mänskliga rättigheter? Varför hade ledande miljöpartister, däribland Fridolin, länge motsatt sig åtgärder mot terrorism och religiös extremism?

Hur kom det sig att miljöpartister ute i kommuner drev på för könsseparata badtider, och då med krav på lägre åldersgränser?

Märkligt, för ett progressivt parti. Addera till det att Miljöpartiet accepterade "tvärvändningen" i migrationsfrågan hösten 2015, samtidigt som man kritiserat densamma.

Intrycket blir allt annat än "vuxet".