Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkert Bondförnuft drar igång

Inom den gröna näringen inträffar varje år åtskilliga olyckor. 10-15 personer omkommer varje år inom jord- och skogsbruk och flera tusen skadas. Nu drar LRF igång en kampanj Säkert Bondförnuft med målsättningen att halvera antalet olyckor och dödsfall.

LRF har fått pengar från Jordbruksverket för att genomföra projektet som ska pågå i fem år. Ett antal handläggare har utbildats och de ska nu ut till gårdarna för att hjälpa till att upptäcka riskmoment som finns.

- Vi har så enormt med olyckor inom den gröna näringen. Vi toppar det vi inte vill toppa, förklarar Lotta Zetterlund, ombudsman LRF Gävleborg och den som håller i projektet Säkert Bondförnuft.

Och det finns att göra för handledarna. Riskerna inom den gröna näringen är många. Så det finns mycket förebyggande att göra.

Jan Thorén, ordförande för LRF Gävleborg, konstaterar att jordbrukaren har ett skiftande och roligt arbete. Men det är inte riskfritt. Det finns alltid risker runt jord- och skogsbrukaren.

En som vet hur snabbt en olycka kan hända är Lars-Åke Perers, Växbo. En novemberlördag för åtta år sedan fick han en fallande tall över sig då han höll på att ta reda på stormfälld skog på sitt eget skogsskifte.

Men Lars-Åke hade tur i oturen. Tallen föll på en sten och det blev ett utrymme på tre decimeter mellan stammen och marken. Där låg Lars-Åke dubbelvikt fastklämd. Med höger axel och höger höft ur led.

En granne hörde Lars-Åkes rop på hjälp och ringde till frun Agneta som i sin tur larmade ambulans.

Lars-Åke var länge helt orkeslös i höger arm och har ännu inte fått tillbaka full kraft. Men med träning kan han numera lyfta ett glas vatten eller en kopp kaffe. Och visst har han omvärderat livet efter olyckan. Det materiella är inte längre så viktigt.