Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saker att tänka på när man inte vill tänka på rymden

Jag vet vilken plats Hälsingland får om man sätter alla landskapen i bokstavsordning. Det är oändlighetens fel.

Det där ordet oändlig hade jag svårt för när jag var liten pojke i Småland, speciellt när jag skulle somna. Så fort jag började grubbla på det här med rymden och solsystem och galaxer och ljusår var det som att jag drogs upp ur sängen, ut genom taket och så rätt ut i oändligheten. Ett tag fastnade jag i de här tankarna så ofta att jag var tvungen att trötta ut hjärnan med något annat för att kunna stanna kvar i sängen.

Det blev landskapen i bokstavsordning: Blekinge, Bohuslän, Dalarna, Dalsland… ända till Öland och Östergötland. När det började bli för lätt rabblade jag dem baklänges. Och när det gick lika lätt fanns det mycket annat att sätta i bokstavsordning. Län, klasskamrater, bilmärken, fotbollslag och så vidare. Om det är någon som kan repetera in hur mycket kunskap som helst, till exempel i bokstavsordning, så är det nog ett mellanstadiebarn.

Men nu är jag vuxen och då får man ändå skärpa sig och tänka på rymden i alla fall någon gång ibland. I mina barns rymdbok läste jag nyligen att den närmsta stjärnan från solen är Proxima Centauri, 4,2 ljusår från oss. Astronomerna var väldigt fiffiga när de hittade på ljusår, det låter ju så greppbart. 4,2 från oss. 4,2 ljusår låter högst hanterbart. 9 461 miljarder kilometer blir omöjligt att greppa, fastän det är samma sak.

Mellan mitt hus och mitt jobb är det ungefär en kilometer. Det tar knappt tio minuter att gå. Jag rör mig kanske en meter på en sekund, ljuset sticker iväg 300 000 kilometer på samma tid. Om jag och ljuset startar samtidigt vid min ytterdörr är ljuset framme vid solen samtidigt som jag startar datorn på redaktionen. Sedan gör jag en arbetsdag med ungefär 480 minuter och går tillbaka hem. Ljuset fortsätter i oändligheten.

Jag har bott i Hälsingland i drygt fem år och sedan dess mest rört mig inom en radie av några kilometer. Under samma tidsperiod har ljuset hunnit en bra bit förbi Proxima Centauri. Som alltså ligger cirka 40 000 miljarder kilometer bort. Eller 4,2 ljusår.

Avståndet till centrum på Vintergatan är tydligen 26 000 ljusår.

Avståndet till Andromedagalaxen, vår närmaste granngalax, är cirka 2,5 miljoner ljusår.

Storleken på det observerbara universumet har en radie på 46 miljarder ljusår.

Blekinge, Bohuslän, Dalarna, Dalsland, Gotland, Gästrikland, Halland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Lappland, Medelpad, Norrbotten, Närke, Skåne, Småland, Södermanland, Uppland, Värmland, Västerbotten, Västergötland, Västmanland, Ångermanland, Öland, Östergötland.