Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sahlin, Reinfeldt och så prins Daniel

Daniel Westling, prinsen och hertigen av Västergötland, är nominerad till höstens riksdagsval. På samma lista som vänsterpartisten Lars Ohly och Sverigedemokraten Jimmie Åkesson.

Annons

På samma valsedel återfinns också hertiginnan av Hälsingland prinsessan Madeleine och Nationaldemokraternas ledare Marc Abramsson.

Och före detta kulturministern Bengt Göransson, statsminister Fredrik Reinfeldt, socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin, och övriga partiledare för riksdagspartierna.

Jo, det är sant. Detta är inget skämt.

Dessa och ett 30-tal övriga mer eller mindre kända personer står gemensamt på Rikshushållarnas valsedel till årets val till riksdagen.

De är visserligen knappast tillfrågade. Men vem som helst kan nominera vilka som helst till riksdagen och beställa valsedlar från länsstyrelsen för en mycket överkomlig summa.

Och står man väl på listan kan man inte dra sig ur. Tvärt om, man kan bli invald i riksdagen. Rent teoretiskt i varje fall.

Om någon av kandidaterna på Rikshushållarnas lista skulle bli invald måste man uppsöka riksdagens talman och formellt avsäga sig uppdraget.

Nu är nog risken att bli invald för partiet inte så stor. I förra riksdagsvalet fick partiet bara åtta röster. I stort sett en halvering från valet 2002 då partiet toppade med 17 röster.

Vad är det då för parti?

Det registrerades 1995 av partiledaren Lennart Nyberg, som tidigare varit ordförande i Sveriges nationella förbund, en pronazistisk rörelse.

Partiet vill bland annat avskaffa alla skatter och räntor, stoppa invandringen till Sverige, ersätta alla privata banker med en statsägd bank och införa en lön på 9 000 kronor för alla invånare i landet.

Det är en mänsklig rättighet att ha mer eller mindre stolliga idéer och försöka övertyga andra. Det är också självklart i en demokrati att människor som delar värderingar och ståndpunkter bildar politiska partier eller aktionsgrupper för att förverkliga sina idéer.

Men att vem som helst kan få sitt namn kidnappat och placerat på ett politiskt partis lista utan att vara tillfrågad är inte bara märkligt. Det är en form av stöld.

Enligt Valmyndigheten är förmodligen Sverige det enda land i världen där detta är möjligt.

Kanske säkrast att gå in på Valmyndighetens hemsida och kolla om du själv finns med på någon av vallistorna för de 30-tal partier som ställer upp i valet.

Mer läsning

Annons