Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sahlin och Juholt i samma båt?

/

I lördags intervjuades socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt i Ekot. Efter intervjun kan man faktiskt fundera över varför han ställde upp som partiledare.

Annons

I intervjun påminde intervjuaren Tomas Ramberg om vad Håkan Juholt svarade i en radiointervju om spekulationerna att han skulle bli partiledare.

"Jag är inte en sådan person. Jag är alldeles för yvig och ostrukturerad. Jag har inte en personlighet som passar för att ha ett sånt ledande uppdrag. Det vet jag, jag känner mig själv väldigt väl. Jag har inte den kapaciteten politiskt eller socialt att ställa mig först i Sveriges största politiska parti. Jag inser min begränsning. Jag kan inte föreställa mig detta", sade Håkan Juholt i intervjun.

När han försökte förklarar varför han ändå tog uppgiften svarade han att "uppgiften föll på mig och då ställer man upp".

Precis som om man inte skulle ha någon egen makt över sitt liv. Precis som självinsikten och orden om bristande social och politisk kapacitet helt plötsligt skulle vara som bortblåsta.

Minst sagt märkligt!

Håkan Juholt påmindes också om vad han sade när han förklarade varför det var rätt av Mona Sahlin att avgå.

"Ett så stort parti kan inte ha en partiledare som är ifrågasatt, som det diskuteras och pratas kring", sade han förra hösten.

Men det är precis vad partiet har fått. Trots att Mona Sahlin fick sparken. Juholt har till och med sämre förtroendesiffror. Kanske sitter de i samma båt när det gäller att vara ifrågasatta.

Juholt försökte försvara sig med att vi har mer än tusen dagar kvar till nästa val och det är valet som räknas. Men Mona Sahlin hade 1300 dagar kvar.

Dessutom påstod Juholt att "då hade vi precis bakom oss det sämsta valresultatet i partiets historia, vi föll från ungefär 45 procent ner till 30 procent i valresultatet".

I själva verket föll S från 35 procent till 30,7 procent! Vi får gå ända tillbaka till 1994 för att notera 45 procent för S! Det borde Juholt känna till.

Intervjun förstärkte intrycket av en partiledare som skjuter från höften utan att alltid ha siktet rätt inställt. En partiledare som pratar och säger lite vad som passar för tillfället utan att alltid känna till fakta och ha någon konsekvent linje.

På punkt efter punkt har han tvingats backa eller korrigera sina påståenden. Det Har gällt Libyeninsatsen, planerna att riva upp pensionsöverenskommelsen, budgetschabblet, rutavdraget och nu senast bojkotten av partiledardebatten i SVT, där Juholt hotat att låta TV 4 ta över debatterna. Precis som om det är han som bestämmer det.

Juholt har också hävdat att han har Vänstern och Miljöpartiet med sig i sina protester mot debattupplägget. Men båda dessa partier förnekar att det skulle finnas någon sådan uppgörelse mellan de tre gamla rödgröna partierna.

Till tidningen Resumé säger Vänsterpartiets informationschef Ted Bergdahl tvärt om att partiets utgångspunkt är att delta i debatterna.

I intervjun framhöll Håkan Juholt att han vill ha breda överenskommelser med regeringen om skola, vård och omsorg och reagerade med all rätt mot de avarter som finns kring privat driven omsorg, vård och skola.

I ett partimöte i Norrköping på "förlåt mig turnén" betonade han att "jag tycker inte vinst hör hemma i välfärdssektorn". Men i lördagsintervjun tyckte han det var okej med vinstdrivande företag om man ställer högre krav på bolagen och om det inte handlar om riskkapitalbolag.

Men när han uppmanades att förklara vilka riskbolag han ville förbjuda eller vad han i praktiken vill göra mer än vad regeringen vill göra mot avarterna, var han utan besked.

Som så ofta när det gäller Håkan Juholt handlar det om tom retorik och påståenden som han sedan måste korrigera.

Kanske borde han ha lyssnat till sin egen självinsikt i stället för att ställa upp då partiet kallade.

Mer läsning

Annons