Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sågverkets chef om nattens tillbud: "Det brann rejält"

En kortslutning misstänks ligga bakom nattens brand på Ala sågverk i Ljusne.

Räddningstjänstens hel- och deltidsstyrka i Söderhamn larmades under natten mot torsdagen till en brand i en torkanläggning på Ala sågverk. Det var vid 01.30-tiden som en nattarbetare upptäckte branden på en vindsvåning.

– Vi fick in ett larm om en teknisk störning. När nattarbetaren kom dit kände han lukten och såg att det brann, det var rökutveckling och brann rejält säger sågverkschefen Christer Rosén.

Läs mer: Brand på Ala sågverk – brann för fullt i torkanläggning

Enligt räddningstjänsten insatsledare Per-Ove Johansson brann ett område på omkring 50 x 15 meter men släckningsarbetet gick bra och styrkorna kunde förhindra branden från att sprida sig.

– Vi är inriktade på att stoppa branden där uppe för att den inte ska gå ner där allt virke ligger.

Elden hade fått fäste i frigolit i isoleringen vilket gav en intensiv brand med kraftig svart rök. Enligt sågverkschefen misstänker man att en kortslutning kan vara orsaken till branden.

– Det är en automatisk anläggning som öppnar och stänger portar där virket går in och ut. Det har blivit skador i utrustningen och själva elsystemet men eftersom det var på vindsvåningen så har det inte skadat virket, säger Christer Rosén.

Läs mer: 150 miljonerssatsningen i Ljusne: personalen gav stående ovationer

Hur stora är skadorna?

– Det är för tidigt att säga men vid en första anblick så tror vi på ett produktionsstopp i just den här anläggningen under en veckas tid. Det behöver saneras och det är elkablage som har smält.

Hur påverkar det er?

– Det innebär inte att vi slutar med sågproduktionen. Vi har sex olika torkhus och det här var ett av dem, men det är säkert stopp i det i åtminstone en vecka. Just nu är det för tidigt att säga vad konsekvenserna blir av branden.

Läs också: Stora Enso storsatsar på Ala sågverk