Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säger upp sig efter upphandling om familjerådgivning

Efter tolv år som familjerådgivare i södra Hälsingland, har Ann-Kristin Jonäng sagt upp sig, utan att ha ett nytt jobb som väntar.

Orsaken är den nya upphandlingen av familjerådgivning för kommunerna i Hälsingland – där hennes nuvarande arbetsgivare tog hem upphandlingen.

Ann-Kristin Jonäng har varit socionom i södra Hälsingland sedan 1977 och sedan 1999 har hon arbetat som arbetat som familjerådgivare – de första tio åren som kommunanställd. För två år sedan beslutade kommunerna Bollnäs, Ovanåker och Söderhamn att familjerådgivningen skulle upphandlas och det privata företaget Delegi (numera Mentea AB) tog över verksamhet och personal.

- I samband med det minskades antalet rådgivare och tjänsterna drogs ner från 2,5 till 1,4. Och vi som jobbar i verksamheten får inte längre vara med och diskutera och påverka, säger Ann-Kristin Jonäng.

Nu har Mentea tagit hem en ny upphandling, denna gång av familjerådgivning i hela Hälsingland från den 1 oktober – och det har fått Ann-Kristin Jonäng att säga upp sig. I ett brev till socialchefen Lennart Nyman i Bollnäs, som deltagit i Inköp Gävleborgs upphandling tillsammans med sin kollega Ulrika Wenn i Hudiksvall, har hon en rad invändningar mot uppgifter som har lämnats i det vinnande anbudet och som hon anser inte stämmer med verkligheten.

- Men tydligen är det bara priset som avgör och inte kvalitén, säger hon.

Det var två företag som konkurrerade i upphandlingen – och det så kallade tilldelningsbeslutet har nu överklagats till förvaltningsrätten i Falun av det andra företaget, personalägda Familjerådgivarna i Småland AB.

Socialchefen Lennart Nyman är förvånad över kritiken.

- Vi socialchefer i södra Hälsingland har haft uppföljningsmöten med leverantören (Mentea AB) och kundundersökningar bland par som besökt familjerådgivningen, har inte gett ett enda klagomål.