Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säger fuck you till knark

/
  • Lisbeth Karlsson, alkoholhandläggare och Jante Ekholm vill minska användandet av narkotika på krogen.

I helgen sjösätts kampanjen Ge knarket fingret på flera krogar i Söderhamn.

Annons

– Narkotikans roll i samhället är inte bara polisen problem och ansvar, säger Jante Ekholm som jobbar som biträdande enhetschef på den brottsförebyggande enheten inom polisen i Gävleborg.

Tillsammans med Kommunalförbundet södra Hälsinglands alkoholhandläggare Lisbeth Karlsson berättar han om nätverket Krogar mot knark.

Polisen och kommunerna i södra Hälsingland har inlett ett samarbete med de lokala krogarna. I Söderhamn har Statt/O'Learys, CH Steakhouse, Mousquet, Dragonen, Aspendos och Moheds camping anslutit sig till nätverket Krogar mot knark. Syftet är att komma åt narkotikaanvändandet på krogen.

– Många som provar narkotika för första gången gör det i krogmiljö och i samband med att de är påverkade av alkohol, säger Lisbeth Karlsson.

Tanken är att krogarna ska få utbildning i att känna igen tecknen på att någon är påverkad och få hjälpa att anpassa miljön – exempelvis toaletter – för att försvåra narkotikaanvändning. Så småningom ska krogarna bli certifierade av nätverket Krogar mot knark.

I helgen kör kampanjen Ge knarket finget igång på krogar runt om i landet, däribland Söderhamn. Ett klistermärke med en fuck you-symbol kommer att finnas på krogarnas toalettspeglar. Besökarna uppmanas fota sig själva i spegeln och skicka in bilden till en tävling.

Annons