Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sågen fyller 120 år

I hisnande 120 år har den överlevt och expanderat, Östanåsågen mellan Alfta och Edsbyn. Det firades under lördagen med kalas och guidade rundvisningar i lokalerna.

– Vi tycker det är värt att visa upp att vi finns och hur vi har förändrats de senaste 15 åren. Vi är trots allt ortens äldsta industri, förklarar företagets vd Ingemar Lundin.

1895 invigdes den, Östanå Ångsåg. Sedan dess har mycket hänt, men sågen står kvar. Eller rättare sagt: det står en såg på området. Den ursprungliga sågen och hela brädgården förstördes nämligen i en brand 1919.

Efter en konkurs, ytterligare en brand och några ägarbyten inleddes sågens moderna historia när Ove Linngård köpte den år 2000.

– På den tiden var vi 25 anställda och producerade hälften av vad vi gör med 23 man i dag, säger Ingemar Lundin.

De senaste 15 åren har man investerat 70 miljoner kronor i att modernisera tekniken. Det har bland annat införskaffats en kamera som automatiskt läser av brädornas kvalitet och räknar ut vad de ska användas till för att få bästa pris.

– Att hitta mervärden överallt är en viktig pusselbit för att vi ska kunna vara kvar, säger Ingemar Lundin.

För även om Östanåsågen har lyckats ställa om till en modern produktion så har de flesta andra sågverk dukat under. 1975 fanns det tio sågverk i Ovanåkers kommun. I dag finns bara två kvar.

En annan sak som har förbättrats avsevärt med åren är säkerheten för de anställda.

– Jag läste en tidningsartikel från 1920-talet om en olycka på ett sågverk i Alfta. En 15-åring hade fastnat i timmerinmatningen och huvudet avlägsnades från kroppen. Det skulle inte kunna hända i dag, säger Ingemar Lundin.

Nils-Erik "Nicken" Yngvesson började på sågen efter semestern 1971. Han är den nuvarande anställd som arbetat där längst.

– På den tiden var det mycket mer handarbete än i dag. Under mitt första år på justerverket slet jag nästan ut axlarna. I dag är den biten helt automatiserad, säger han.

Bland de nyfikna besökare som letat sig hit finner vi Eva Arvidsson. Hon är nybliven skogsägare och tycker det är spännande att för första gången besöka sågverket för att se vad som händer med hennes råvara.

– Vi är en skogskommun som har levt på skogen i generationer. Därför känns det roligt att sälja sin skog till ett företag som finns på orten, säger hon.