Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sagan om Ringshög och Ringslyckan

För 20 år sedan, 1991, flyttade de första boende in på Ringshög i Rengsjö. Ett modernt äldreboende utifrån de krav och förväntningar som gällde då.

Under 90-talet inleddes försök med lokal förvaltning, där boende/anhöriga och personal med vissa begränsningar, fick möjlighet att påverka innehållet i omsorg och boende.

Ringshög blev kommunens förebild inom äldreomsorgen. Det blev omskrivet på riksnivå. Boende och anhöriga mycket nöjda. En verksamhet som höll sig inom budgetramarna och oftast lämnade överskott. När heltidsbeslutet för kommunanställda genomfördes var Ringshög den första arbetsplatsen inom omsorgen som fick till ett fungerande flextidssystem. Under 2007 ställde räddningstjänsten hårdare krav för brandsäkerhet. Det innebar bland annat utrymningsväg från varje lägenhet. Socialförvaltning och nämndsledning hävdade vid information till berörda att det skulle bli för kostsamt och beslutade att avveckla Ringshög som särskilt boende. Några sifferuppgifter lämnades ej, bara att det blev ”för dyrt”. För att blidka Rengsjöborna utlovades pröva möjligheterna för att inrätta ett mindre antal lägenheter för särskilt boende genom ombyggnad.

Oktober 2008 avvecklades Ringshög som särskilt boende och blev vanliga bostäder med andra krav på brandsäkerhet. Skulle kommunen kunnat erbjuda de boende på Ringshög, plus övriga som väntat mer än tre månader på beviljat särskilt boende, hade det krävts ett nytt hus med mer än 40 platser. Nu valde samtliga på Ringhög att bo kvar med hemtjänst. Det ingick naturligtvis i kalkylen. Nästa steg var att avveckla den lokala förvaltningsstyrelsen för att underlätta den centrala styrningen.

Under 2010 öppnades ett särskilt boende, Ringslyckan med sex platser till kostnader som kanske räckt för att klara brandsäkerheten i hela huset. Nu har socialnämnden beslutat avveckla Ringslyckan och anger som skäl höga kostnader per plats jämfört med andra särskilda boenden. I Ringshög finns många kvar som före avvecklingen beviljats särskilt boende. Nya har tillkommit som skulle beviljas särskilt boende om det prövades. Vägdes dessa bägge grupper in skulle det kanske röra sig om 30 personer totalt och helt andra kostnader per plats. Utifrån förvaltningens ambitioner kan man se en fortsättning enligt följande: särskilt boende avvecklas, restaurangen försvinner, Karlslund levererar matlådor till de boende i Ringshög och övriga med hemtjänst.

Den östra kommundelen borde vara värd att få behålla något av de gemensamma resurserna.

Jonas Westberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel