Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg hej till urskogen

/

Riktigt gammal urskog, aldrig avverkad, åtminstone inte under de senaste 400 åren. Det får man uppleva i Sveriges minsta nationalpark, Hamra nationalpark, nära Fågelsjö i Ljusdals kommun. Hamra blev en av Sveriges, och Europas, första nationalparker när den bildades 1909.

Annons

Hamra nationalpark, som bara omfattar 28 hektar, ligger som en skogsholme i ett flackt myrlandskap. Nu ska Sveriges minsta nationalpark växa ordentligt och omfatta 1 150 hektar. Utvidgningen ska vara genomförd till hösten 2010.

Än är nationalparken liten och lätt att gå runt i.

Jan Hedman, biolog som arbetar som naturbevakare åt länsstyrelsen, berättar vad som är den stora kvaliteten med Hamra nationalpark.

– Framförallt kan man där uppleva riktigt gammal, orörd urskog. Det är en av få platser i länet där det ännu finns riktig urskog, berättar Jan Hedman.

Endast 75 hektar riktig urskog finns bevarad i Gävleborgs län, varav en tredjedel finns i Hamra.

– Det är en upplevelse att gå i en skog där de aldrig har huggit. Åtminstone har de inte gjort det sedan 1600-talet. Man ser inga stubbar där och stubbar brukar finnas kvar i flera hundra år efter en avverkning, berättar Jan Hedman.

På de gamla träden trivs vedsvampar och lavar.

– Det finns otroligt mycket hänglavar där, särskilt i granskogen. Det är nåt som alla kan se, säger Jan Hedman.

Framförallt grågrönaktiga lavar, men också den mörka, nästan svarta manlaven och tagellavar, som den violettgrå tagellaven.

Här finns många gamla, omkullfallna träd, så kallade lågor. Men de utgör inga hinder för en besökare som vill gå genom parketn. Det finns två stigar att välja på, en på tre kilometer och en på 1,5 kilometer.

I skogen trivs olika hackspettar, bland annat gråspett och tretåig hackspett. Alla hackspettar trummar på olika sätt och har olika läten.

I Hamra nationalpark finns även många vedinsekter. Redan på 1930-talet hittade provinsialläkaren i Los över 450 olika skalbaggsarter här. Många av arterna lever kvar än i dag.

Här finns också en del orkidéer. Kring midsommar blommar spindelblomstret. Ett par tjärnar bidrar till den fina miljön.

Efter utvidgningen får nationalparken flera olika miljöer, stora myrområden och den spännande Svartån, som aldrig har flottledsrensats.

Sverige var först i Europa med att utse nationalparker, när Hamra och åtta andra parker utsågs 1909. Idén kom från USA.

Mycket stora skogsavverkningar hade gjorts i Orsa finnmark på den tiden. Men den här skogen var orörd och beskrevs redan för 100 år sedan som "det märkligaste urskogsområde som inom Sveriges egentliga skogsområde ännu torde finnas".

Mer läsning

Annons