Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så visar förskolan sagans värld

Delsboförfattaren Viveka Sjögren deltog på Stömne förskolas vernissage.

På vernissagen på onsdagen visade barnen upp sina tolkningar av sagor och hur de arbetat med text, bild och andra tekniker.

På avdelningen Bråkmakargatan har barnen arbetat med Viveka Sjögrens bok Den dagen. Den tar upp flyktingproblematik och handlar om en fågelfamilj som måste fly från sitt hem. Förskolläraren Carin Nilsson har låtit barnen inspireras av boken, och de har bland annat gjort egna skulpturer, teckningar, egna böcker och film där de hittat på alternativa slut. De har också tränat på matematik och på att sätta ihop ord och lära sig skriva i sagans och fåglarnas värld.

– Viveka Sjögren finns i bygden, och i boken finns små projekt som barnen har tagit fram. Till exempel frågade de vad fåglar äter. Då tog vi solrosfrön och planterade, säger Carin Nilsson.

Som en del i vernissagen finns de frön som nu börjat gro, en burk med fågelfrön och bilder på en mogen solros och en som släpper ifrån sig frön. Temat med fåglar går igenom utställningen, och barnen på Bråkmakargatan har gjort ägg i lera som de dekorerat, ritat fåglar, och till exempel försökt gissa hur många centimeter stor en uggla kan vara.

Förutom att skriva böcker är Viveka Sjögren ofta ute bland barn och berättar om sitt arbete eller arbetar pedagogiskt. På onsdagen var hon på Stömne förskola, och här har hon startat projektet Det blå ägget.

– Det är ett pilotprojekt, som är ett sätt att arbeta pedagogiskt utifrån en bilderbok. Jag planerar att ha utbildningsdagar, där personal får en väska med verktyg de kan använda i arbetet, säger Viveka Sjögren.