Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill Ovanåkers kommun utveckla besöksnäringen - första satsningen blir på vandrings- och snöskoterleder

Det är inom besöksnäringen de nya jobben finns. Det är en av anledningarna till varför Ovanåkers kommun har arbetat fram en ny besöksnäringsstrategi.

Film: Så vill Ovanåkers kommun utveckla sin besöksnäring. Näringslivschef Gunnar Skoglund presenterar kommunens nya besöksnäringsstrategi.

Läs mer: Fyra områden att satsa på inom besöksnäringen i Ovanåker

Tanken med den nya strategin är att presentera en strategi för utvecklingen av besöksnäringen i Ovanåker med, som det heter, tydliga prioriteringar som leder mot stärkt attraktionskraft, ökad leveransförmåga och att skapa just fler jobb inom denna näring.

– Den nya strategin dockar väl in i både den regionala och faktiskt den nationella besöksnäringsstrategin. Men det är precis också det som stämmer väl överens med de lokala förutsättningar, som finns i Ovanåker, säger näringslivschef Gunnar Skoglund.

I strategin för kommunen pekas fyra så kallade fokusområden ut. Det är starka områden redan i dag och där möjligheterna till framgång är stora, enligt den samlade bedömningen. De fyra är:

Läs mer: Så ska turismen utvecklas i Ovanåkers kommun

Det unika – Unique Ovanåker innebär ett bredare utbud av kulturupplevelser med Världsarvet Hälsingegårdarna i centrum.

Det vilda – Wild Ovanåker innebär fler, spännande och gränslösa naturupplevelser med viltskådning och fiske som viktiga utvecklingsområden.

Leder – Trekking Ovanåker innebär vandring, paddling, cykling, skoter och andra upplevelser i ett ledsystem där en stark lokal utvecklingsvilja ska förbinda, utveckla och dra nytta av Ovanåkers läge mellan viktiga korsande stråk, enligt den nya strategin.

Ett direkt resultat av arbetet med strategin är en förstudie, som man nu söker pengar till, för att utveckla vandrings- och snöskoterleder över hela kommunen.

Event – Live Ovanåker innebär att förmågan och utbudet av evenemang förstärks genom ytterligare samverkan och medverkan från besöksnäringen och handeln för att bygga bilden att det händer saker i Ovanåkers kommun.

– Kommunen ser naturligtvis synergieffekter av att det kommer besökare hit. På lång sikt kan man se att vi vill få hit människor, tidigare besökare, som både flyttar hit och etablerar verksamheter här, säger Gunnar Skoglund.

Det finns också viktiga delmål i det utarbetade materialet. Ett mål är att besöksnäringen blir en starkare och mer integrerad del i det övriga näringslivet.

Ett annat mål är att skapa upplevelser och produkter av internationell klass. Tillväxten i besöksnäringen skall bygga på, som det heter, hållbarhet som bärande tanke, socialt, miljömässigt och ekonomiskt.

Målet är också att Ovanåker och dess besöksnäring genom aktiv samverkan skall vara en stark och part i både regional och nationell besöksnäring.​

Läs mer: Kommunfullmäktige antog den nya besöksnäringsstrategin